• Wethouder Cees Taal krijgt het eerste vlindertuintje.
• Wethouder Cees Taal krijgt het eerste vlindertuintje. Foto: Carry Sijbring

Vlindertuinactie groot succes

leerdam • De actie 'Maak baan voor vlinders' is zaterdag 9 mei succesvol afgesloten.

De veertig houten vlindertuintjes en bijbehorende vlinderlievende plantenstekjes zijn in de loop van de dag opgehaald door blij verraste deelnemers.

De eerste drie tuintjes werden opgehaald door wethouder Cees Taal. “Ik heb deze tuintjes aangeschaft en gedoneerd aan de stichting kinderboerderij. De tuintjes passen prima bij de doelstellingen van de stichting: kinderen op een speelse wijze in contact brengen met de natuur.” Ook andere deelnemers waren enthousiast. Mede-initiatiefnemer Wim van der Leij: “We hebben veertig tuintjes gemaakt, maar we hadden wel het dubbele af kunnen zetten. Ik heb heel veel positieve reacties gekregen en heel veel mensen ondersteunen de gedachte dat we er aan alles aan moeten doen om het centrum van Leerdam te vergroenen. En dan vormen deze tuintjes uiteraard maar een druppel op een gloeiende plaat, maar het bewustzijn is gewekt en het gesprek komt op gang.”

De actie is nu succesvol afgesloten. De tuintjes konden voor een bescheiden bedrag worden aangeboden door de bijdrage van VHL 4 Global Goals. Het geld dat met de verkoop is opgebracht wordt gebruikt om in overleg met de gemeente bijen- en vlindervriendelijk bloemenzaad te kopen en te zaaien in het centrum van Leerdam. De initiatiefnemers, Harry Slingeling, Guus Smid, Ben Boon en Wim van der Leij sluiten niet uit dat het project volgend jaar wordt herhaald. Hopelijk dan in de oorspronkelijke opzet in samenwerking met leerlingen van De Joost.


Meer weten? Kijk op de Facebookpagina Wijkraad Centrum Leerdam.