Petitie vervuiling golfterrein Spijk

spijk • De petitie die de Vereniging tot behoud van het Lingelandschap (VBL) heeft inzake de milieuvervuiling op het golfterrein in Spijk was halverwege vorige week al ruim 500 keer ondertekend. Tot 20 mei konden er nog handtekeningen gezet worden. Wanneer alle handtekeningen verzameld zijn zal de petitie overhandigd worden aan de gemeente West Betuwe.

Volgens VBl worden bodem, sloten, grondwater en uiteindelijk ook de Linge zwaar verontreinigd: "Zeg maar rustig 'vergiftigd'", zo laat VBL in een persbericht weten. "Dat moet stoppen! In een gebied waar de natuur beleefd wordt, waar velen recreëren gaat de verontreiniging steeds verder. Het golfterrein waar de staalslakken zijn gestort, ligt vlak naast wandelgebied het Lingebos, naast de zwemput in het Lingebos en camping de Lievelinge. Boeren hebben hun vee lopen in de weiden vlak bij de plaats delict. Op de Linge wordt gevaren, gevist en gezwommen. Fauna en flora lopen gevaar."

30.000 vrachtwagens met LD-slakken zijn op het in aanleg zijnde tweede golfterrein gestort, begin 2019. Sinds maart van hetzelfde jaar is bekend, dat door regen zware metalen uitlogen en in het oppervlaktewater terecht komen. Sindsdien zijn sloten afgedamd, wordt het vervuilde water afgepompt en op de Linge bij de brug over de A15 geloosd. Een noodmaatregel volgens VBL, die zich afvraagt wanneer de vervuiling eindelijk definitief opgeruimd wordt. "Alleen het verwijderen van het hele materiaal zou een oplossing zijn die ook in de toekomst garandeert dat de ellende niet in het grondwater lekt. De gemeente moet handhaven, waterschap moet handhaven. Dat is de roep van alle betrokkenen, die de petitie ondertekenen."

q www.lingelandschap.nl