• Een artist impression van één van de woningen in het project Kwartshove.
• Een artist impression van één van de woningen in het project Kwartshove. Foto: Aangeleverd

Nieuwbouwproject Kwartshove verwijst naar glasthema

Een knipoog naar Leerdams glashistorie

leerdam • De wijk wordt gerealiseerd door Ouwehand Bouw en Ontwikkelen. Het bouwbedrijf uit Gorinchem verwijst zelfs in de projectnaam naar één van de belangrijkste grondstoffen van glas: kwarts.

De wijk Broekgraaf is een nieuwe, ruime en kinderrijke wijk. Sinds 2014 wordt Broekgraaf in zes fases aangelegd en worden in totaal ongeveer 1.000 woningen gerealiseerd. De wijk wordt omarmd door de natuur, maar is zelf ook groen en waterrijk. De woonbuurtjes in de wijk krijgen hun eigen sfeer. De buurt Kwartshove krijgt de sfeer van een tuindorp dat wordt gekenmerkt door diepe voortuinen en verschillende kapvormen.


Glas

Het totale project bestaat uit 68 woningen, variërend van twee-onder-een-kap, drie-onder-een-kap, rijwoningen tot rug aan rug woningen. Bij het ontwerp van de wijk Broekgraaf was al duidelijk dat in de gevels van de woningen, het straatbeeld en in de autonome kunst elementen van glas zouden terugkeren. Verwijzend naar het wereldberoemde imago van Leerdam. "Dit project in Broekgraaf is de eerste waar het glasthema zo nadrukkelijk naar voren komt", zegt Michiel Vonk, adjunct directeur ontwikkeling bij Ouwehand Bouwen & Ontwikkelen. "Bijvoorbeeld door een eigentijds rond glas in lood element, ofwel de bloemkozijn, die terug te vinden zijn op diverse hoeken in het plangebied. Sommige bouwblokken hebben hierdoor een extra glazen element op verdiepingsniveau."


De rug-aan-rug woningen, KwartsKwartier genaamd, refereert qua vorm aan de oude glasfabriek in Leerdam. De geschiedenis van de Leerdamse glasindustrie gaat terug tot 1765. In dat jaar kregen Jan Pilgrim en Jan Jurgen Meeder uit Edam toestemming om 'buiten de Veerpoort aan de Nieuwen Dijk' op een stukje grond van prins Willem V een glasblazerij te bouwen. Vanaf 1878 werden drinkglazen geproduceerd. Maar Leerdam werd landelijk pas echt op de kaart gezet onder de bezielende leiding van P.M. Cochius en aansprekende ontwerpers, zoals A.D. Copier.


Nul op de Meter

Nul-op-de-Meter woningen in het project Kwartshove hebben een oppervlakte van 80 tot 160 vierkante meter. De woningen zijn functioneel ingedeeld. Dit glazen logo is het logo van 'Kwartshove'. Het glazen element is opgebouwd uit een boom en groene toevoegingen met als verwijzing naar de 'tuindorp'-uitstraling van dit gedeelte van de wijk. Hierdoor is er ook op detailniveau het glasthema toegevoegd aan het plan. Het KwartsKwartier is omgeven door water en bevindt zich op een schiereiland.


Kwartshove blijkt niet alleen voor de Leerdammer een interessante wijk te zijn. Ouwehand Bouwen en Ontwikkelen merkt dat het project in trek is bij mensen die nu nog ten Zuiden van Utrecht woonachtig zijn. In die regio worden weinig nieuwbouw gerealiseerd en woningen zijn in de regio te duur geworden. Leerdam ligt centraal, waardoor mensen bereid zijn om hierheen te verhuizen.


Groene Hart

Broekgraaf blijkt ook populair, omdat het een groene wijk is. Op het randje van het Groene Hart. In het gebied leven verschillende bijzondere diersoorten. Er wordt door de ontwikkelaars rekening gehouden met het leefgebied van deze dieren en bewoners van Broekgraaf worden gestimuleerd om schuilplekjes voor de dieren te creëren. Michiel Vonk: "Kwartshove is een duurzaam, volledig gasloos, Nul-op-de-Meter project, en sluit daarbij goed aan bij de groene, duurzame omgeving. Bewoners dragen met een NOM woning bij aan een beter milieu en kunnen tevens genieten van een lagere energierekening. Daarnaast kunnen zij meer geld lenen bij de bank."

Er zijn nog enkele woningen te koop in fase 1b.


Meer informatie via:


q www.vanekerenkuiper.nl