Circa 450 tot 650 voertuigen mijden via Vianen de spits

Omvang sluipverkeer in beeld gebracht

vijfheerenlanden • Zo tonen tellingen aan dat honderden automobilisten tijdens een doorsnee avondspits de files op de A2 en de A27 richting het zuiden mijden. Zij gaan dan de snelweg af om te sluipen door Vianen en vervolgens de oprit te pakken bij Lexmond.

Dat zorgt voor grote drukte op onder meer de Bentz-Berg in Vianen, waar omwonenden het sluipverkeer al langer zat zijn. Dagelijks rijden daar in de avondspits gemiddeld 450 sluipers per uur met uitschieters van 650 voertuigen per uur. Met zo'n vijf minuten tijdwinst ten opzichte van de snelweg is de sluiproute in de spits volgens het rapport 'té aantrekkelijk'.


Stoplicht langer op rood

Ook op de lokale weg van Zijderveld naar Vianen kan het druk zijn. Vooral 's ochtends sluipen automobilisten daar om zonder files op de snelweg van de A2 naar de A27 te komen. Toch blijkt hier een deel van het verkeer zogenoemd 'herkomstverkeer' uit het achterland, dat ervoor kiest om een stuk binnendoor te rijden en later de snelweg op te gaan. Het verkeersbureau adviseert de gemeente dan ook om het sluipverkeer hier voorlopig alleen te blijven monitoren en nog geen maatregelen te treffen.


Als mogelijke oplossing voor het sluipverkeer in Vianen en Lexmond worden verschillende oplossingen genoemd, waaronder een toeritdosering bij de oprit van de A27 bij Lexmond; een stoplicht dat langer op rood staat bij de afrit van de A2 bij Vianen en daardoor zorgt voor een langere reistijd op de sluiproute; en het inbouwen van een doseerpunt op de lokale weg tussen Vianen en Lexmond, waar oude 'roadblocks' overigens onlangs zijn verwijderd.


Nadeel voor niet-sluipers

Nadeel van sommige maatregelen is dat ze voor hinder zorgen voor niet-sluipers, die bijvoorbeeld gewoon in Vianen moeten zijn en daarom over de Bentz-Berg rijden. Ook kan het vertragen van sluipverkeer op de ene route ervoor zorgen dat er sluipverkeer ontstaat op een alternatieve route, al dan niet door een woonwijk als Monnikenhof. Daarnaast zouden doseerpunten ook het openbaar vervoer en zelfs hulpdiensten kunnen vertragen.

De resultaten van deze onderzoeken zijn diverse keren besproken in een ambtelijk expertteam waarin de gemeente Vijfheerenlanden, Rijkswaterstaat Midden-Nederland, Provincie Utrecht en het Waterschap Rivierenland zijn vertegenwoordigd. Ook de oplossingsrichtingen en vervolgacties zijn door het expertteam gezamenlijk opgesteld.


Nu de omvang van het sluipverkeer in Vijfheerenlanden in kaart is gebracht en mogelijke oplossingen op papier staan, gaat de gemeente aan de slag met het uitwerken van een maatregelenplan. Daarvoor mogen politici hun licht over de mogelijke oplossingen laten schijnen. Gisteravond (dinsdag 19 mei) stond het onderwerp op de agenda van de commissie Ruimte, Verkeer en Economie.


De fractie van VVD Vijfheerenlanden heeft er vorige week al voor gepleit om de belangrijkste knelpunten snel aan te pakken. "Het gaat hier om structurele stromen van sluipverkeer die de bereikbaarheid van de aanliggende kernen belemmert."


De overige geanalyseerde verkeersstromen moeten volgens de VVD via een dynamisch systeem van verkeersstroombegeleiding zoveel mogelijk worden aangepakt. Evenals de uitzonderingen in geval van calamiteiten. "Dat is een belangrijke stap om de gehele Vijfheerenlanden ook in de toekomst voldoende bereikbaar te houden, naast plannen die een goede ontsluiting van nieuwbouwwijken zoals Hoef en Haag en Broekgraaf nodig hebben."


Annemarie de Wit/ RTV Utrecht en redactie Het Kontakt