Regels worden veel inzichtelijker

vijfheerenlanden • Het aanvragen van een vergunning moet in de toekomst een stuk inzichtelijker worden voor de burgers. Er moet een einde komen aan veel onzinnige, complexe en versnipperde regelgeving en overdreven regelzucht.

Dat is een beetje de achtergrond van de Omgevingswet, waar alle gemeenten in Nederland de komende jaren mee te maken krijgen. Het moet allemaal een stuk eenvoudiger worden voor de burger. Iemand die een dakkapel wil plaatsen moet in een mum van tijd duidelijkheid hebben of er nu wel of niet een vergunning nodig. Ook de besluitvorming moet worden versneld. "Zo moet een vergunningsprocedure terug van 26 naar 8 weken", vertelde regie-ambtenaar Petra Groeneweg vorige week tijdens het VHL-plein van de gemeente Vijfheerenlanden.


Mega-klus

De implementatie van de Omgevingswet wordt een megaklus voor de lokale overheden. De gemeente moet de komende jaren gaan werken aan één samenhangende Omgevingsvisie: een strategische beleidsdocument voor de fysieke leefomgeving op de lange termijn. Nieuw is dat er veel meer aandacht zal zijn voor aspecten zoals gezondheid en duurzaamheid. In de visie worden allerlei bestaande visies bijeengebracht, zoals bijvoorbeeld de Woonvisie, de mobiliteitsvisie, de strategische visie. Ook de Regionale Energie Visie en de Regionale Economische Visie zullen deel gaan uitmaken van de gemeentelijke omgevingsvisie.


Omgevingsplan

Eén integraal Omgevingsplan vervangt de tientallen huidige bestemmingsplannen en verordeningen. Uitgangspunt is onder andere deregulering: veel minder regels. Burgers kunnen alles bij 1 loket regelen. En ook moet het allemaal een stuk flexibeler worden. Maar vervolgens moet het allemaal nog wel vertaald worden in maatregelen die leiden tot de gewenste kwaliteit van de fysieke leefomgeving. Dat kan gebeuren via beleidsregels, financiële prikkels of convenanten.

De invoering van de Omgevingswet betekent dat de gemeente de komende maanden vooral bezig is met een zogenaamd Digitaal Stelsel Omgevingswet, een digitaal loket waar initiatiefnemers, overheden en belanghebbenden snel kunnen zien wat is toegestaan in de fysieke leefomgeving. Daarnaast zal gewerkt worden aan het schonen van de bestemmingsplannen en aan het harmoniseren van beleid en verordeningen.


Verder worden de regels die van het Rijk naar de gemeenten gaan in beeld gebracht. Dat gebeurt in samenwerking met Omgevings Dienst Regio Utrecht. Tot 2029 heeft de gemeente nog de tijd om het tijdelijke omgevingsplan in een definitief omgevingsplan om te zetten.


Consequenties

Het implementeren van de Omgevingswet zal de komende maanden zorgen voor een flinke piekbelasting. De financiële consequenties blijven voorlopig beperkt. Groeneweg: "Vooralsnog is er voor gekozen om alleen hetgeen wettelijk verplicht is op te pakken. Geldende regelgeving wordt niet veranderd." Belangrijk voor het vervolg is wel om te weten welke capaciteit en kwaliteit nodig is voor de organisatie van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH).