• De vertegenwoordigers van de latere coalitie tijdens een verkiezingsdebat in 2018.
• De vertegenwoordigers van de latere coalitie tijdens een verkiezingsdebat in 2018. Foto: Ronald Verwijs

Oppositie zegt vertrouwen in vijf wethouders op

Politieke crisis West Betuwe compleet

west betuwe • Daarmee is de politieke crisis compleet. Die ontstond nadat de coalitiepartijen van Dorpsbelangen, SGP en ChristenUnie vorige week dinsdag hadden aangekondigd niet langer verder te willen met coalitiegenoot Leefbaar Lokaal Belang, de partij van Petra van Kuilenburg.

Fractieleiders Lourens van Bruchem (SGP), Fred Temminck (ChristenUnie) en Henk de Man (Dorpsbelangen) legden maandagavond verantwoording af over de breuk, die volgens hen onvermijdelijk was geworden. "Er was wrijving, er was onbegrip, er was moeite", zei Van Bruchem, die de afgelopen periode vaak als intermediair had opgetreden. "Uren heb ik aan de telefoon gezeten. Met verschillende partijen. Vaak ook met individuen. Uiteindelijk heb ik tegen de drie partijen gezegd dat het zo niet langer kan. Er was geen vertrouwen meer in de onderlinge samenwerking. Ik werd gewoon leeggezogen." Het ontbrak volgens Van Bruchem aan chemie. Hij wilde echter geen concrete voorbeelden noemen. Fred Temminck: "Wij konden op deze manier niet door. Wij hebben een stevige coalitie nodig, die elkaar vertrouwen geeft. We hebben teveel negatieve energie moeten steken en zien het niet zitten om dat in de rest van de raadsperiode op dezelfde wijze vol te houden."


'Met Stomheid geslagen'

LLB-fractievoorzitter Petra van Kuilenburg zei dat ze met stomheid was geslagen over de stap van de drie coalitiepartijen. Waarom hadden ze het vertrouwen opgezegd? "Niet omdat onze wethouder Jacoline Hartman tekort zou schieten. Integendeel. Haar collega's menen dat haar functioneren niet in het geding is. Evenmin hebben wij grote politieke meningsverschillen met de andere coalitiepartijen. En als dat wel zo is dan horen wij deze graag. Het kan best zo zijn dat wij als LLB soms voor de troepen uit liepen. En niet altijd lijdzaam het collegestandpunt volgden. Dat noemen wij dualisme. Meebesturen, maar ook het bestuur controleren. Wij zijn een partij die de problemen benoemt en niet verbloemt." Van Kuilenburg wees er echter fijntjes op dat ook andere partijen veelvuldig afwijkende standpunten hadden ten opzichte van het college.

Ze verwees verder naar twee recente incidenten, die wellicht hebben geleid tot irritatie bij de coalitiepartners. Zoals het standpunt van LLB inzake discotheek De Rodenburg en haar voortdurende commentaar op videodienst Zoom. Vooral na afloop van de verstoorde beeldvormende videovergadering op 7 mei kwam ze opnieuw met stevige kritiek. Ook is haar heel erg kwalijk genomen dat ze een filmpje had gedeeld over het incident.


Beschamend

De oppositiepartijen waren eensgezind dat het beschamend was dat er in deze tijd van corona een bestuurscrisis was ontstaan in de gemeente. "Het komt op het meest ongelegen moment, terwijl van tevoren ook duidelijk was dat de situatie zo was", vond Andrea Zierleyn (GroenLinks). Asley Karsemeijer (D66): "De timing is uiterst ongelukkig. Juist nu kijken inwoners naar de gemeente voor sturing en richting. Ik hoor dat er veel en lange gesprekken zijn gevoerd. Maar is er alles aan gedaan om deze situatie te voorkomen?"

Frank Broedelet vond dat Van Bruchem absoluut geen duidelijkheid had verschaft over wat er nu precies was gebeurd. De verhalen zijn blijven steken in algemeenheden. "Die verduidelijken niks. Voordat we verder gaan zullen we wel antwoorden moeten krijgen op die vragen." Broedelet vroeg zich ook af waarom een goed functionerende wethouder de wacht is aangezegd.


Veel duidelijkheid kwam er niet. Van Bruchem bleef uiterst beschaafd, zei dat hij geen personen wilde beschadigen. "Ons past bescheidenheid", zo zei hij herhaaldelijk.

De coalitiepartijen kwamen na een schorsing met een motie van wantrouwen tegen wethouder Jacoline Hartman. De oppositie begreep daar helemaal niks van. Waarom moet een goed functionerende wethouder opstappen, omdat de coalitiepartijen ruzie maken.


Schorsing

Daarop vroeg Frank Broedelet een schorsing aan. Hij wilde overleg met de andere oppositiepartijen. Na ruim een half uur kwamen de zes partijen vervolgens met een motie van wantrouwen tegen de vijf wethouders. Fred Temminck sprak van een 'pijnlijk moment'. Hij vroeg zich af hoe het verder moet als de gemeente zonder college komt te zitten. "Terwijl er nog zoveel te doen is." Ook Van Bruchem deed een dringend beroep op de andere raadsleden om deze motie niet te steunen. Tevergeefs: Er was een meerderheid van 17 stemmen voor en 13 stemmen tegen.


Burgemeester Servaas Stoop besloot de vergadering met de mededeling dat de wethouders zich gaan beraden op hun positie. Het is niet duidelijk hoe zij zullen opereren in hun kersverse demissionaire rol.


Dick Aanen