• De raads- en burgerleden besloten na hervatting om de vergadering niet voort te zetten.
• De raads- en burgerleden besloten na hervatting om de vergadering niet voort te zetten. Foto: Dick Aanen

West Betuwe wil aangifte doen tegen ordeverstoorder

Zoombombing bij videovergadering

west betuwe • Er waren aan het begin van een beeldvormende video-vergadering over het wegenonderhoud racistische opmerkingen te horen. Ook had de ordeverstoorder een hakenkruis en een mannelijk geslachtsdeel getekend op één van de documenten die voorafgaande aan de vergadering voor iedereen te zien was.

Servaas Stoop sprak vrijdagmorgen van een betreurenswaardig voorval. "De bijeenkomst is verstoord door iemand met verkeerde bedoelingen. Dit is zeer ongepast gedrag dat niet thuis hoort in onze democratie. Wij accepteren dit niet en nemen het voorval zeer serieus."

Een filmpje van de verstoorde videovergadering werd vrijdag op veel tv-zenders uitgezonden. Ook de landelijke kranten besteedden volop aandacht aan het vervelende incident.

Digitaal alternatief

In de beeldvormende vergaderingen wil de raad de inwoners van de gemeente zo veel mogelijk betrekken bij belangrijke onderwerpen. "In deze bijzondere tijd is een fysieke bijeenkomst in de raadszaal niet mogelijk. Daarom is gekeken naar een digitaal alternatief. Hierbij was van belang dat het meepraten met de raad zo laagdrempelig mogelijk was."

Door een link naar de vergadering te delen met alle belangstellenden, kregen donderdagavond iedereen de kans om deel te nemen. Men hoefde daarbij geen wachtwoord in te vullen. En daar ging het fout, want ook de ordeverstoorder verschafte zich op die manier zonder veel problemen toegang tot de vergadering. Er was dus geen sprake van hacking.

Van slag

De deelnemers aan de videovergadering over het wegenonderhoud waren even helemaal van slag. "Stop dit", "Ophouden nu." De vergadering werd voor ongeveer een half uur onderbroken. Bij de hervatting bleek dat maar weinig deelnemers het zinvol vonden om de vergadering voort te zetten.

Na het stopzetten van de vergadering kregen de raads- en burgerleden een nieuwe link toegestuurd, dit keer met een wachtwoord.

Maar bij hervatting bleek dat de meerderheid het vervolgens weinig zinvol vond om de vergadering nog verder voort te zetten, vooral omdat veel kijkers naar de vergadering inmiddels waren afgehaakt. Volgens Frank Broedelet was maar weer eens de kwetsbaarheid van videodienst Zoom aangetoond. "Zoom is zeer kwetsbaar, terwijl we veilig moeten vergaderen. Wat we hebben gezien was zeer grievend. Ik ben daar heel emotioneel onder."

Op de agenda stond een presentatie over het wegenbeheer in de gemeente. Een belangrijk onderwerp. Er is heel veel achterstallig onderhoud, de wegen zijn er slecht aan toe. Dat vergt een miljoenen-investering. Ook de videovergadering over het nieuwe subsidiebeleid werd verstoord. Daar werd de vergadering na een half uur overigens wel gewoon hervat, al duurde die bijeenkomst niet veel langer dan een half uur.

Verbod

Fractieleider Petra van Kuilenburg van Leefbaar Lokaal Belang West Betuwe heeft in het weekend gezegd dat ze een verbod wil op digitaal vergaderen. "Videodienst Zoom is zo lek als een mandje. We moeten ondanks het coronavirus gewoon weer in het gemeentehuis vergaderen. Dat doen heel veel andere gemeenten ook." De andere fracties zijn nog wat voorzichtig in hun oordeel over Zoom. Frank Broedelet (VVD): "Wij zijn niet tegen digitaal, maar willen het wel veilig. Daar wordt nu aan gewerkt." Fred Temminck (ChristenUnie): "Wij willen ons aan regels houden. Digitaal moet kunnen, het gebeurt overal. Intern wordt uitgezocht hoe we digitaal kunnen vergaderen zonder risico van verstoring."


Dick Aanen