• De geschiedenis van Vianen op film vastgelegd.
• De geschiedenis van Vianen op film vastgelegd. Foto: Aangeleverd

Geschiedenis Vianen op film

vianen • Stadsmuren, kasteelfunderingen en een stadsplattegrond die teruggaat tot de middeleeuwen: in de binnenstad van het 760 jaar oude Vianen struikel je bijna over het verleden. Vrijwel elk huis heeft een eigen verhaal. Verhalen van saamhorigheid en soberheid, maar ook van oorlog en adel.

Deze verhalen samen vormen de geschiedenis van de stad, en zijn een bron van inspiratie voor Izak en Paulien van Freelemon videoproducties. Paulien: "Ik kom oorspronkelijk niet hier vandaan, dus voor mij was geschiedenis een ingang om te aarden en binding te krijgen met de stad. Wanneer je meer weet over het verleden, begrijp je de mensen beter en ga je je omgeving meer waarderen."

Izak: "Zelf ben ik geboren en getogen in Vianen. Maar ook ik ben me pas echt in de geschiedenis van mijn familie en Vianen gaan verdiepen toen ik hier, na een tijdje elders gewoond te hebben, weer terugkwam. Het idee om meer te doen met de geschiedenis groeide toen we stadsgids Hans Kluit mochten interviewen over de lokale historie. Door zijn verhalen kwam de geschiedenis echt tot leven. Later sprak ik met een Viaanse geschiedenisstudente die eigenlijk nauwelijks iets bleek te weten over de dynastie Van Brederode. We zijn toen gaan nadenken hoe we kinderen meer kunnen betrekken bij de geschiedenis. Als je het verleden beter kent, wordt Vianen opeens een hele gave plek om te wonen."

Paulien: "Met de Lokale Helden films zijn we samen met kinderen uit groep 8 van Kindcentrum Werelds in de geschiedenis gedoken. Het is mooi om zo spelenderwijs mensen te betrekken bij het verleden. Bij deze films kijken volwassenen letterlijk mee door de ogen van kinderen. Film maakt een verbinding tussen het heden en verleden. Daarnaast is het een geweldige manier om orale geschiedenis vast te leggen. Via het Regionaal Archief Zuid-Utrecht hebben we diverse verhalen mogen filmen van mensen die als kind de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding hebben meegemaakt. Zonder deze opnames waren deze verhalen verloren gegaan."

Kijk voor meer informatie en films op www.freelemon.info. Meer informatie over de geschiedenis van Vianen is te vinden op www.vrijstadvianen.nl. Hier kunt u ook een digitale wandeling maken door het verleden van de stad. Hebt u zelf een bijzonder (familie)verhaal over de geschiedenis van Vianen of een van de vele monumenten in de stad? Mail dan naar vrijstad@vianen.nl.