Plannen voor aanpak sluipverkeer bij A2

west betuwe • Het college van de gemeente West Betuwe wil het sluipverkeer vanaf de A2 aanpakken. Er wordt gedacht aan een duurzame inrichting van de Schuttersweg en Boutensteinseweg en éénrichtingsverkeer bij de A. Kraalweg en verkeerslichten op de Boutensteinseweg op het viaduct over de A15.

Sinds een aantal jaren neemt de overlast van sluipverkeer door de West Betuwse kernen weer toe. Dat wordt veroorzaakt door de stagnerende doorstroming op de rijkswegen A2 en A15.

Om het sluipverkeer in te perken wordt aan de raad voorgesteld om snelheidsremmers aan te brengen op de Schuttersweg en de Boutensteinseweg. Het aanbrengen van deze snelheidsremmers zal volgens het college grote invloed hebben op de aangeboden routekeuzes in de navigatiesystemen van automobilisten. Voordeel is dat deze maatregelen geen ingrijpende gevolgen heeft voor de bereikbaarheid van het gebied. "Iedereen kan met een gepaste snelheid zijn bestemming bereiken." Het zal echter wel nodig zijn om op de A. Kraalweg eenrichtingsverkeer in te voeren. De eenrichtingssituatie geldt 24 uur per dag, omdat dit het meeste effect heeft op de navigatiesystemen. De kosten van dit pakket bedragen 80.000 euro, plus nog eens 20.000 euro om de maatregelen te monitoren.


Verkeersinstallatie

Op de wat langere termijn wordt als aanvullende maatregel mogelijk een verkeersregelinstallatie aangebracht op de Boutensteinseweg op het viaduct over de A15. Het zal een verkeersregeling zijn waarbij de richtingen om en om worden doorgelaten. "De stopstrepen voor de verkeerslichten worden dusdanig ver van elkaar gelegd dat bestuurders van auto's elkaar niet kunnen zien. Dit om te voorkomen dat mensen door het rode licht rijden." Ook met deze maatregel kan iedereen nog steeds overal komen. Alleen de reistijd is wat langer. De kosten voor dit pakket bedragen 150.000 euro.


Het college is niet enthousiast over het invoeren van éénrichtingsverkeer op de Schuttersweg. Groot nadeel is dat er op deze weg harder zal worden gereden, omdat automobilisten geen tegenliggers meer hebben en de hele wegbreedte tot hun beschikking hebben. Ook bij deze optie zou eenrichtingsverkeer op de A. Kraalweg noodzakelijk zijn om sluipverkeer geen alternatief te bieden. "Dit pakket kan een laatste redmiddel zijn, maar gezien de nadelen voeren we dit niet uit."