Tegenstanders windmolens willen nulmeting

zijderveld • Stichting Tegenwind in Zijderveld is van plan om de initiatiefnemers, landverhuurders en beslissers hoofdelijk aansprakelijk voor de schade die mogelijk zal ontstaan bij de plaatsing van twee tot drie grote windturbines langs de A2.

Dat staat te lezen in een document, waarin alle bezwaren van de omwonenden nog eens op een rijtje worden gezet. De visie is onder meer gebaseerd op het principeverzoek Zijderveld van 22 oktober 2019 dat de initiatiefnemers Knotwilg en Greentrust indienden bij de gemeente Vijfheerenlanden. Daarin wordt de komst van twee of drie windmolens ten noorden van Zijderveld geschetst.

De bewoners in Zijderveld vrezen onder andere voor waardevermindering van hun woning. Stichting Tegenwind vindt dat er een nul-meting moet komen van alle huizen binnen een straal van 1000 meter en wel op kosten van coöperatie Knotwilg en investeringsmaatschappij Greentrust. "De taxatie moet worden uitgevoerd door een beëdigd taxateur, aan te wijzen door de Vereniging Tegenwind Zijderveld", schrijft de stichting in het document. "De waarde vermindering moet rechtstreeks vergoed worden aan de woning eigenaren en niet 'dwingend' in de vorm van participaties in de windmolens."

Ook vrezen de bewoners ernstige gezondheidsrisico’s als gevolg van geluid, trillingen, schadelijke gassen en/of slagschaduw. "Windmolens geven Laag Frequent Geluid (LFG) af en grote molens doen dat sterker. LFG heeft vele schadelijk en soms dodelijk effecten op mensen." De belangen zijn volgens de bewonersgroep zó groot dat onwelgevallige geluiden over LFG worden genegeerd. "Een feit is en blijft dat bewoners bij zelfs geringe impact er jarenlang mee geconfronteerd zullen blijven worden, en uit onderzoek blijkt in sommige gevallen dit tot suïcide aan toe te gaan. Zoals asbest tast het langzaam de gezondheid aan."

Indien plaatsing van de windmolens bij Zijderveld noodzakelijk lijkt, dan moeten er volgens de bewoners voorafgaand aan een eventuele plaatsing nul-metingen worden gedaan op het gebied van geluid en licht inclusief Laag Frequent Geluid. "Niet alleen vanuit berekeningen maar ook vanuit daadwerkelijke praktijkcijfers bij soortgelijke situaties, en op locatie."