• Fruit en bloesem zijn het handelsmerk van de Betuwe.
• Fruit en bloesem zijn het handelsmerk van de Betuwe. Foto: Dick Aanen

WB wil toeristische kansen benutten

west betuwe • De gemeente West Betuwe wil het aanbod van verblijfs- en dagrecreatie vergroten. Er liggen heel veel kansen, maar die kansen moeten wel benut worden.

Het rivierengebied zou op termijn zelfs één van de topregio's in Nederland kunnen worden. Alle ingrediënten daarvoor zijn eigenlijk aanwezig: bloesem en fruit, de molens, de forten, de kastelen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Heel belangrijk is ook de centrale ligging en daarbij de goede bereikbaarheid (A2, A15). West Betuwe beschikt over een bruisend verenigingsleven waar veel activiteiten worden georganiseerd. En ook heel belangrijk: de gemeente heeft een aantal aansprekende grote publiekstrekkers, zoals de Rode Kruis Bloesemtocht, de Gardenista en de Landgoedfair.

In het onlangs gepresenteerde beleidsdocument wordt ook een aantal zwakke plekken benoemd: Het recreatieve en toeristische aanbod is nogal seizoensgebonden. Ook ontbreekt het aan voldoende overnachtingsmogelijkheden. Verder zijn er onvoldoende dagattracties om het aantal dagbezoeken te stimuleren en het gebied interessanter te maken voor een meerdaags verblijf. Het gebied heeft weinig horeca, rustplaatsen (bankjes) en openbare toiletvoorzieningen langs de bestaande wandel- en fietsroutes. Ook rondom de Linge zijn er weinig recreatiemogelijkheden. Recreatieve ondernemers ('de bezige bijen') werken nog onvoldoende samen. Ondernemers hebben vorig jaar tijdens een themabijeenkomst geklaagd dat de huidige wet- en regelgeving niet echt bijdraagt om te investeren in de recreatieve sector.

Voor het eind van het jaar moet het toeristische beleid van de drie voormalige gemeenten Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen worden geharmoniseerd. Het toerisme krijgt een extra impuls. Er komen bijvoorbeeld in alle 26 kernen digitale informatiezuilen, het totaalaanbod van de routes wordt gedigitaliseerd en er komen nieuwe routes (voor mountainbikers en ruiters). Ook zal worden gewerkt aan promotie van de merknaam Betuwe en de pareltjes in het gebied. Belangrijk is ook dat de samenwerking tussen toerismeondernemers in de regio wordt versterkt.