Geringe zon- en windambitie in concept-RES

rivierengebied • FruitDelta Rivierenland heeft vooralsnog geen grote ambities als het gaat om het realiseren van nieuwe locaties voor zon- en windenergie. Concreet gaat het om 42 windturbines en 172 (grootschalige) zonnevelden, ofwel circa 0,632 TWh (terawattuur). De ambitie is verwoord in het zogenaamde concept RES-bod, dat voor 1 november aan het kabinet zal worden aangeboden.

Het betreft alleen projecten die al zijn gerealiseerd of in een meer of minder vergevorderd stadium van procedurevorming zijn. De stuurgroep van de Regionale Energie Strategie bestaat uit de regiogemeenten, provincie Gelderland, Greenport Gelderland, Liander, gebiedscoöperatie Rivierenland en VNO NCW Rivierenland.

In het vervolg gaat de regio overigens wel een stap verder. Het plan dat volgend jaar wordt ingediend bij het kabinet voorziet in een verdubbeling van het huidige bod (dus bijna 1,3 TWh). De gesprekken die we hiervoor de komende maanden gaan voeren met onze inwoners, organisaties en met volksvertegenwoordigers van alle gemeenten, waterschap en provincie bepalen de hoogte van het uiteindelijke bod. "Naast draagvlak is ook samenwerking op korte en lange termijn nodig", schrijft het college in het voorstel aan de gemeenteraad. Gisteravond was er een oordeelsvormende (video-)vergadering over het onderwerp.


Vanaf 2017 wordt er tot 2030 nog eens 46 hectare aan zonnevelden gerealiseerd, dat is 0,044 TWh. Er wordt vooral ingezet op grote daken in de regio, die bouwkundig geschikt zijn voor grootschalige plaatsing van zonnepanelen en die de komende jaren gerealiseerd kunnen worden. Op verschillende bedrijventerreinen wordt hier al actief aan gewerkt, bijvoorbeeld op Medel (Tiel) en De Wildeman (Zaltbommel). De laatste jaren zijn er veel windmolens bijgekomen, waaronder acht molens langs fde A15 (Buren en Neder-Betuwe) en drie bij Culemborg. Deze turbines hebben een vermogen van 2 MW. De nieuwe turbines - drie turbines bij de AVRI en elf windturbines bij knooppunt Deil langs de A15 - zijn hoger, moderner en leveren meer op. Hun vermogen is 3,6 tot 4,2 MW.