• Vorige maand verscheen de tweede editie van de Struingids.
• Vorige maand verscheen de tweede editie van de Struingids. Foto: Jan van de Berg

Struingids 2020 vol mooie verhalen

Ode aan het rivierenlandschap

Dat schrijft Emmie Nuijen in de tweede editie van de Struingids, die vorige maand is verschenen. De gids bevat een aantal nieuwe routes om er langs de rivieren op uit te trekken, maar ook dit keer weer een aantal inspirerende verhalen cultuur, de mensen, het landschap en de natuur.


Het zijn volgens Emmie Nuijen de luchten, het stromende water, natuurlijk de mensen en de fruitbomen die de seizoenen zo mooi laten zien. Emmie kent het gebied als geen ander. Ze studeerde geografie en deed jarenlang ervaring op bij Rijkswaterstaat. Nu heeft ze zich ontwikkeld tot allround riviergids. Naast het organiseren en begeleiden van struintochten ontwikkelt ze routeconcepten en arrangementen langs de grote rivieren. Haar activiteiten zijn vooral gericht op de lagere schooljeugd.


Emmie ontwikkelde de gids en de bijbehorende website www.struingids.nl samen met de Tielse ondernemer Jan van den Berg (Studio Finton).


'Fietsen of wandelen langs de rivier maakt mijn gedachten los van het dagelijkse'

Jan: "We hebben nu echt de smaak te pakken en gaan het concept online verder uitbouwen. We hebben ook al diverse aanvragen om een papieren gids te maken voor specifieke gebieden. Daar staan we uiteraard ook voor open."


Wandelroutes

Ook dit keer bevat de Struingids uiteraard praktische en van veel informatie voorziene wandelroutes, onder andere langs de pareltjes van de Vestingsdriehoek (19 kilometer), rond Heesselt-Neerijnen-Waardenburg (17 kilometer), in de Bemmelse Waard, tussen Korne en Lek (18 kilometer). Er zijn aparte hoofdstukken gewijd aan natuurontwikkeling en de grote grazers (zoals Konikspaarden, Gallowayrunderen, Hereford koeien).


Zeer lezenswaardig is ook het artikel van docent-onderzoeker Kim Cohen, die expert is op het gebied van de geologie en geomorfologie van het laagland van Nederland. Of het verhaal over de positieve effecten van de langsdammen, geschreven door aquatisch ecoloog Frank Collas. Jos Rademakers, ecoloog en directeur ARK Natuurontwikkeling schrijft over het project om de Waal bij het toenmalige eiland Heerewaarden en de Maas na ruim 120 jaar weer te herenigen.


De spread in het middenblad bevat een prachtige getekende impressie van het leefgebied van de bever: de beverdammen, de grote grazers, de vissen amfibieën, libellen, moerasplanten en watervogels, de bomen en de marters. Dit alles is prachtig getekend door Jeroen Helmer van ARK Natuurontwikkeling. Deze organisatie werkt aan uitgestrekte, robuuste en dynamische natuurgebieden, waar natuurlijke processen hun gang mogen gaan.


Toevluchtsoord

Het struinen door het rivierenlandschap wordt prachtig verwoord. "Nog altijd is de Waal mijn toevluchtsoord", schrijft de Tielse kunstenares Guusje Kaayk in de gids. "Fietsen of wandelen langs de rivier maakt mijn gedachten los van het dagelijkse. De Waal brengt mij in een staat van dromen en prikkelt mijn verbeelding en creativiteit."

Ze heeft prachtige herinneringen dat ze met de kinderen en haar man ging dwalen langs de rivier. "Steentjes gooien, dammen bouwen, takken struinen." De dagelijkse tochten langs de Waal geven haar vooral ook troost en rust. In 2014 overleed haar echtgenoot Coen. "Het horen, zien en ruiken van het rivierenlandschap roept niet alleen herinneringen op maar helpt mij ook mijn gedachten te laten gaan over het leven en de dood. Maar ook om die gedachten even los te laten en weer ruimte te creëren voor creativiteit."


Wilgen

Willem Beekman brengt in de nieuwe Struingids een poëtische ode aan de wilgen. "Ze volgen de stromen van het water en bewaken de oevers. Met hun vele kleuren, grijsblauw, zilver zeegroen, grijsgroen en alle overgangen daartussen, lijken ze wel een stukje zee in boomvorm, met wuivende wieren als slierten versiering aan de takken. Er is iets onmiskenbaar waterigs aan wilgen, bij treurwilgen zelfs iets tranigs. Wilgen zijn ook bomen van de wind, meebewegend met de takken en twijfgen als de lucht erlangs glijdt of raast. Ze deinen, zoals ook golven kunnen deinen."