• Het was weer even wennen in de klas.
• Het was weer even wennen in de klas. Foto: Dick Aanen

Directeur Ben van der Werf van de Egbertusschool

'Het waren wonderlijke weken'

vianen • Normaal is het begin van de schooldag een gekrioel van kinderen op het schoolplein. De komende weken worden de leerlingen in kleine groepjes toegelaten en moeten de ouders bij het hek blijven.

De ouderen hebben een tijdslot gekregen wanneer ze precies hun kinderen kunnen afleveren. Dat is en blijft toch even wennen.

Ook bij de Egbertusschool wordt de komende weken gewerkt met halve groepen. De ene groep van de school met ruim 170 leerlingen komt op maandag en donderdag, de andere helft op dinsdag en vrijdag. Om de week komen de kinderen ook op woensdag naar school.

Van der Werf: "We hebben de kinderen ingedeeld op basis van alfabet. Dus we hebben er niet naar gestreefd om vriendinnetje of vriendjes bij elkaar te zetten." Voor sommige leerkrachten was het best nog even spannend. "We hebben vier onderwijzers in de kwetsbare groep. De kans dat kinderen het virus overdragen is heel klein, maar niet uitgesloten."


Schoolritme

Iedereen is blij dat het gewone schoolleven weer een beetje op gang begint te komen. “Naarmate het thuisonderwijs langer gaat duren, zag je dat kinderen hun klasgenootjes en het ritme van de school gingen missen. Acht weken is een lange periode. Kinderen moeten echt weer wennen aan school, aan regels, aan ritme. En hebben ook een soort trauma te verwerken. Het is een heel rare situatie, ook voor kinderen. Dus het is goed om daar bij stil te staan."

Het zal volgens Van der Werf nodig zijn om daar met de kinderen over te praten en gelegenheid te geven om dat te verwerken. "En langzamerhand zullen we ook gaan vaststellen hoe groot de verschillen tussen kinderen zijn. Daar zullen we vervolgens een plan op moeten maken om de kinderen toch weer een beetje in de lijn der verwachtingen te krijgen."


Prachtige initiatieven

Ouders hebben volgens Van der Werf ontzettend hun best gedaan om het thuisonderwijs te begeleiden. “Ze kwamen soms met prachtig mooie initiatieven. Maar soms was het ook heel erg lastig." De vaders en moeders verdienen een compliment, vindt de Egbertus-directeur. "Thuiswerken met één, twee of drie kinderen die ook aandacht vragen valt gewoon niet mee. Nu de school weer is begonnen houden we wel rekening met de dagen dat kinderen naar de dagopvang gaan. En wel op zo'n manier dat ouders toch nog twee dagen hebben dat ze rustig thuis kunnen werken, terwijl het ene kind op school is en het andere kind op de kinderopvang."


'Niet uit beeld'

De afgelopen periode zijn leerkrachten volgens Van der Werf ontzettend druk geweest om het onderwijs in korte tijd anders te organiseren. “Je hoort op sommige scholen dat kinderen uit het beeld verdwenen zijn. Daar hebben wij gelukkig geen last van gehad. We hebben met alle kinderen en alle gezinnen contact kunnen onderhouden. Bij het ene gezin gaat het iets makkelijker dan bij het andere gezin."

Het schoolaanbod bestond uit de verplichte vakken, zoals rekenen en taal. De creatieve vakken konden facultatief worden gevolgd. De onderwijzers onderhielden twee keer in de week contact met de kinderen, de zogenaamde meet-momenten. Van der Werf: "Dat duurde maximaal drie kwartier, maar soms was een half uurtje ook lang genoeg. Er was voor de kinderen ook gelegenheid om elkaar online te ontmoeten. Dat vonden ze toch wel heel fijn."

Sommige kinderen waren zeer gedisciplineerd in het volgen van de lessen. Van der Werf: "Die gingen 's morgens om acht uur al aan het werk. Dan waren ze om half elf of elf uur klaar met hun werk en dan hadden ze ’s middags de tijd om te gaan spelen."


Dick Aanen