Deelnemen aan 'Dorpen in het groen'

regio • Woonachtig in het buitengebied van Asperen, Heukelum of Spijk en een erf bij de woning? Dat is een waardevol stukje natuur. Het perceel kan nog mooier worden gemaakt en daarmee kan worden bijgedragen aan een aantrekkelijke omgeving en meer biodiversiteit.

Dat kan door mee te doen met het beplantingsproject Dorpen in het Groen van Stichting Landschapsbeheer Gelderland (SLG). Een erf dat aansluit op het landschap levert een bijdrage aan de biodiversiteit. Het zorgt ervoor dat dieren zich in een gebied kunnen verplaatsen. Ook zorgt veel groen voor voedsel en beschutting. Om dit te realiseren is er een beplantingsproject voor inwoners van het buitengebied van Asperen, Heukelum en Spijk. Zij krijgen subsidie, advies en ondersteuning om op hun erf inheemse beplanting te plaatsen. Het gaat onder andere om knotwilgen, elzenrijen, struweelhagen en/ of hoogstambomen. Het project wordt ondersteund door Stichting Heukelum Aktief. De gemeente West Betuwe en provincie Gelderland maken het financieel mogelijk.

Een adviseur van SLG kijkt samen met de eigenaar naar het groen op het terrein. De adviseur kan een bezoek brengen om de mogelijkheden te bekijken. SLG houdt zich strikt aan de landelijke richtlijnen van het RIVM. Door maatregelen rondom het coronavirus is het ook mogelijk om de inventarisatie van het terrein en het advies digitaal te regelen. Op basis van deze informatie ontvangen deelnemers kosteloos een beplantingsplan. Daarin staan een schets van de inrichting, een lijst met mogelijke planten en een berekening van de financiële bijdrage. Na akkoord wordt de beplanting besteld. Meer informatie: landschapsbeheergelderland.nl/heukelum-in-het-groen/.