Renovatie Reilinghplein kan van start

leerdam • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden heeft 550.000 euro extra beschikbaar gesteld voor de herinrichting van het Dokter Rielinghplein inclusief het Stationsplein en de Stationsweg. Daarmee komen de totale kosten van het project uit op bijna 2,27 miljoen euro.

De werkzaamheden kan na jaren voorbereidingen en politiek gedoe eindelijk van start. De voorbereidingen zijn inmiddels gestart en de werkzaamheden worden naar verwachting afgerond in september.

Amendement

CDA, SGP, VHL Lokaal, PvdA dienden een amendement in om het totale plan uit te voeren. Ook D66 en GroenLinks steunden het wijzigingsvoorstel. ChristenUnie, VVD en Lokaal Alert stemden tegen. De meerderheid gaat overigens in tegen de wens van het college, dat had voorgesteld om de werkzaamheden van het Stationsplein en de Stationsweg voorlopig niet uit te voeren en te wachten op de ontwikkelingen die rond het spoor en het voormalige station gaan plaatsvinden. Wethouder Christa Hendriksen benadrukte vorige week donderdag nog eens dat het college precies doet waar CDA, SGP en VHL Lokaal vorig najaar nog op hadden aangedrongen, namelijk grip houden op de kosten. Ze kon echter niet helemaal goed verdedigen wat nu precies de ontwikkelingen zijn waardoor het onverstandig is om totale plan uit te voeren. "Maar dat die ontwikkelingen er komen, is zeker", zei ze heel ferm.

Een belangrijk argument van de indieners van het amendement is dat uitvoering van het totale plan in overeenstemming is met de wens van de initiatiefgroep die het plan een aantal jaren geleden heeft ontwikkeld. "We moeten het hele plan uitvoeren, anders heeft het geen zin", vindt Teus Meijdam (VHL Lokaal). Hij was als toenmalig wethouder van de gemeente Leerdam een groot voorvechter van het plan. Ridvan Elmaci (CDA) en Ton de Bruijn (SGP) sloten zich daarbij aan. "Wat wij beloven moeten we nakomen", oordeelde Ton de Bruijn.

De ChristenUnie liet een kritisch geluid horen. Raadslid Gert Schut: "Onze partij vraagt zich af of de financiële risico's voldoende in beeld zijn. Aanvankelijk waren de kosten geraamd op 1 miljoen voor het Reilinghplein en 0,5 miljoen voor het Stationsgebied. We zitten nu op 2 miljoen voor alleen het Reilinghplein. Blijft het daarbij? De kwaliteitsimpuls is een goede zaak, maar tegen welke prijs? Deze onzekere periode van corona dwingt tot voorzichtigheid." Volgens André van der Leest (VVD) is er door het college een goede balans gevonden tussen wat we nu kunnen doen en wat we kunnen uitstellen. "De meerkosten wegen niet op tegen het resultaat", vindt Harry van Tilburg van Lokaal Alert.