Wegen West Betuwe zijn er slecht aan toe

west betuwe • Er dreigen grote tekorten bij de uitvoering van het wegenbeheer in de gemeente West Betuwe. De wegen zijn er slecht aan toe.

Asfaltverharding is sterk verouderd of versleten en in veel gevallen zelfs ronduit onveilig. Veel wegen bevatten gevaarlijke schades (oneffenheden, dwarsonvlakheid, ernstige scheuren). Veel wegen zijn zelfs voorbij de levensduur. Veel wegen zijn frequent met (groot) onderhoud opgelapt. De asfaltwegen zijn voorzien van een slijtlaag, maar de daadwerkelijke schades zijn gecamoufleerd. Ook de bestrating is in veel gevallen verouderd en niet fraai, hoewel de technisch nog wel voldoen. De gemeente West Betuwe telt veel smalle wegen, maar ook die zijn slecht onderhouden. Veel bermen zijn kapotgereden. Er zitten veel scheuren in het asfalt. Die scheuren worden veroorzaakt door droogte, zetting van het dijklichaam en wortelopdruk vanwege de talrijke bomen in en naast de verhardingen.

Er is door de voormalige gemeenten Lingewaal, Geldermalsen en Neerijnen beperkt geïnvesteerd in wegen. Delen van het areaal zijn onderhouden op kwaliteitsniveau. Met name bij asfaltverhardingen in het grote buitengebied is geen of te weinig onderhoud uitgevoerd. "Hierdoor is kapitaalvernietiging ontstaan en is nu een grotere/duurdere maatregel noodzakelijk." Ook is weinig geïnvesteerd in de bermproblematiek, waardoor veel schade is ontstaan in de randen van de verhardingen. "Veel wegen kennen een sobere inrichting. Vanuit technisch oogpunt voldoen ze aan de eisen, maar de wegen zien er zeker niet fraai uit."

Er zijn inmiddels diverse scenario's uitgewerkt om iets te doen aan het probleem. Maar geen van de scenario's groot onderhoud is passend binnen het huidige budget.

Het onderwerp wordt volgende week donderdag 7 mei verder toegelicht tijdens een (online) voorronde-vergadering. Het punt staat in juni op de agenda van de gemeenteraad.