Onvoldoende steun in raad VHL voor SGP-amendement

'Voldoende aandacht voor wegverkeer'

vijfheerenlanden • Het amendement werd ingediend door het jonge SGP-raadslid Kees Vermaat. Zijn partij pleit voor een brede visie voor alle verkeersdeelnemers. Het wijzigingsvoorstel kreeg alleen steun van VHL Lokaal en de VVD.

Volgens de SGP heeft de gemeente grote problemen als het gaat om bereikbaarheid van de diverse kernen: een gevolg van grote nieuwbouw projecten en sluipverkeer. "Deze problemen worden niet alleen opgelost door een verbeterd fietsnetwerk of openbaar vervoer. Daarom moet er ook voor gemotoriseerd verkeer een duidelijke visie zijn."

In de door het college gepresenteerde Mobiliteitsvisie wordt het accent juist meer verlegd van het wegverkeer naar leefbaarheid en verkeersveiligheid. Dat betekent onder andere het verminderen van overlast van vrachtverkeer en landbouwverkeer, het autoluwer maken van binnensteden met als alternatief de fiets en het openbaar vervoer en het verminderen van overlast door autoverkeer.

Overbodig

CDA, ChristenUnie, PvdA, D66 en GroenLinks en Lokaal Alert vonden het amendement overbodig. Immers: in het collegevoorstel was er volop aandacht voor de positie van het gemotoriseerd verkeer. Jaap Breur (D66): "Er is juist meer aandacht nodig voor de fiets en het openbaar vervoer om zodoende de druk op het wegennet te verminderen en om Nederland mobiel te houden."

Volgens Erik van Doorn van GroenLinks kan het gemotoriseerd verkeer in de Vijfheerenlanden op de meeste momenten goed doorrijden. "Dat heeft helemaal geen extra aandacht nodig." De problemen die zich voordoen op de provinciale weg richting Leerdam zijn volgens Van Doorn niet het gevolg van capaciteitsproblemen, maar wordt veroorzaakt door de gelijkvloerse kruising met de rails. Ook het sluipverkeer rond Vianen los je volgens Van Doorn niet op met de aanleg van meer wegen. "Als we dat zouden doen, dan spannen we het paard achter de wagen. Met betere, grotere wegen trek je juist meer verkeer aan."

Ook wethouder Huib Zevenhuizen benadrukte dat er ook in de nieuwe mobiliteitsvisie veel aandacht is besteed aan het wegverkeer. Sterker nog: alle aandacht was bijna gericht op het wegverkeer. In de nieuwe mobiliteitsvisie wordt de aandacht wat meer verschoven naar leefbaarheid en verkeersveiligheid. "Nog meer aandacht voor het wegverkeer zou geweld doen aan die uitgangspunten." Het college komt binnenkort overigens wel met een concreet voorstel om het sluipverkeer in de gemeente tegen te gaan.

Verkeerseducatie

Joop van Montfoort (PvdA) wees in zijn bijdrage op het belang van verkeersveiligheid. "De meeste ongevallen hebben hebben te maken met ons gedrag in het verkeer. Alleen inzetten op infrastructurele maatregelen is onvoldoende. Verkeerseducatie gericht op gedragsbeïnvloeding helpt bij het voorkomen van ongevallen." Hij denkt aan een opfriscursus voor senioren, die onder het genot van een kop koffie, een bakje thee of een gebakje nog eens de laatste verkeersregels te horen krijgen. Of aan een instructeur die met de ouderen een rondje rijdt op de fiets of de e-bike. Ook onderstreepte Van Montfoort het belang van verkeerseducatie voor de basisschoolleerlingen.