Fruit Tech Campus in Geldermalsen

geldermalsen • Het fruitonderwijs is aan vernieuwing toe. Dat is de conclusie van de uitgevoerde verkenning naar de toekomst van het fruitonderwijs in Geldermalsen. Om dit te realiseren hebben Helicon Opleidingen & Aeres samen met het bedrijfsleven in de regio het besluit genomen de Fruit Tech Campus op te richten, waar onderwijs met betrekking tot teelt, technologie en data binnen de fruitsector worden samengebracht.

Om studenten aan te trekken tot de opleiding teelt is vernieuwing van het onderwijsprogramma nodig, zowel voor wat betreft de vorm als de inhoud: van teeltgericht naar een bredere opleiding met een techn(olog)ische basis. Ook voor HBO en bedrijfsopleidingen is deze vernieuwing noodzakelijk en speerpunt binnen de samenwerking. Hierbij is een sterke interactie tussen bedrijfsleven en onderwijs cruciaal, waarbij ook het bedrijfsleven 'voor de klas gaat staan'. Titia Bredée, voorzitter College van Bestuur Helicon Opleidingen; "We zien dat de markt vraagt om een verbinding tussen teelt en techniek. We gaan samen met Aeres daarom de teelt-techopleiding voor de medewerker van morgen maken met kennis van teelt, bewaren, sorteren en verpakken."
In de Fruit Tech Campus gaan Helicon MBO Geldermalsen, met zijn teeltopleiding, en Aeres MBO/HBO met agritechniek-profiel gezamenlijk de uitdaging aan om het onderwijs voor de fruitsector van de toekomst op te pakken. Stap één is dit op korte termijn vorm te geven in de vernieuwde teeltopleiding op mbo-niveau. Dit in een vorm die beter lijkt aan te sluiten bij de markt, waarbij BBL-studenten een week naar school gaan en vervolgens 4 weken aansluitend op het stagebedrijf werken. Deze verdeling van werken en leren is beter voor de leerprestatie in de week dat de studenten intern zijn en is tevens efficiënter qua reistijd voor studenten die verder weg wonen. Ook worden geheel nieuwe opleidingen ontwikkeld en gestart, onder andere gericht op sorteren en verpakken. Bij deze onderwijsvernieuwing is inzet en kennis van het bedrijfsleven, zoals dat al in vele andere agri-sectoren gebeurt, cruciaal.

In deze vernieuwing van het fruitonderwijs is het bedrijfsleven mee aan zet. Een collectief aan bedrijven maakt vernieuwing realiseerbaar en succesvol.