• Burgemeester Servaas Stoop verraste de gedecoreerden telefonisch.
• Burgemeester Servaas Stoop verraste de gedecoreerden telefonisch. Foto: Gemeente West Betuwe

Koninklijke onderscheiding voor 21 inwoners West Betuwe

Telefonische verrassing West Betuwe

west betuwe • Één inwoner wordt benoemd tot Ridder en de overige tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Dit is voorbehouden aan mensen die zich jarenlang op een bijzondere wijze vrijwillig inzetten voor de samenleving. Door de coronacrisis gaan dit jaar veel dingen anders. Het uitreiken van de onderscheidingen is traditiegetrouw op de laatste werkdag voor Koningsdag. Het opspelden van de lintjes gebeurt later dit jaar tijdens een feestelijke bijeenkomst. Die datum wordt landelijk bepaald en is nu nog niet bekend. De burgemeester heeft daarom alle gedecoreerden uit West Betuwe gebeld. 's Middag ontvingen zij nog een persoonlijke felicitatiebrief en gebak om het te vieren.

Jacky Bertens-Vorst (1952) uit Deil is sinds 1989 vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk in Geldermalsen als bestuurslid, diaken, ouderling en organisator van de jaarlijkse KerstInn. Zij was van 2009 tot 2015 vrijwilliger en medeoprichter van het Alzheimer Café in Geldermalsen. Sinds 2018 is mevrouw vrijwilliger en voorzitter van de ouderenorganisatie PCOB in Geldermalsen. Ook coördineert zij het vervoer van cliënten naar de kerkdienst, ondersteunt zij haar hulpbehoevende buren en verzorgt zij de vrouwendienst.

Hans Bok (1950) uit Herwijnen is sinds 1982 penningmeester en vrijwilliger bij de Christelijke Zangvereniging Soli Deo Gloria. Hij zit in de muziekcommissie, beheert de muziekstukken, zorgt voor het transport en de financiën en was jarenlang bibliothecaris. Sinds 1988 is hij vrijwilliger bij de Gereformeerde Kerk Herwijnen, als koster en periodes als wijkouderling. Meneer is sinds 2017 vrijwilliger bij de stichting Welzijn West Betuwe in de klussendienst en hij helpt hulpbehoevenden.

Joke ter Horst-Roos (1955) uit Vuren is sinds 1981 voorzitter van de commissie ouderenwerk van de Hervormde en Gereformeerde Gemeente Gorinchem. Ze organiseert contactmiddagen en bezoekt regelmatig ouderen. Van 1986 tot 2015 was zij collecte-organisator van de Nierstichting, afdeling Gorinchem. Mevrouw is sinds 1994 medeorganisator van de alternatieve kerstmarkt van PKN Gorinchem, de Exoduskerk. Ze onderhoudt de contacten met de ruim 60 vrijwilligers, organiseert de vergaderingen en zit deze voor.

Henk de Jong (1947) uit Spijk was van 1986 tot 2019 vrijwilliger en bestuurslid van vereniging Veilig Verkeer Nederland, afdeling Lingewaal. Sinds 2001 is hij bestuurslid en later penningmeester bij de Historische Vereniging Spijk en Vogelswerf. Meneer is sinds 2008 vrijwilliger bij de Classicale Evangelisatiecommissie Dordrecht. Sinds 2015 is hij bestuurslid van de Stichting Eerbetoon Geallieerde Vliegeniers Lingewaal, die het WO2- en Vliegeniersmuseum in Fort Vuren beheert.

Wim de Jong (1947) uit Deil is sinds 1980 vrijwilliger bij het Fanfarekorps De Volharding. Daar is hij tambour-maître en instructeur. Sinds 1973 is hij vrijwilliger bij de wielervereniging JVR De Batauwers actief als jeugdtrainer veldritten, ploegleider van de junioren en amateurs en hij organiseert wedstrijden. Meneer is sinds 2018 bestuurslid van het Christelijke gemengde koor Jubilate Deo.

Gijs de Man (1953) uit Asperen is sinds 1969 vrijwilliger bij Volleybalvereniging Wij Houden Vol. Hij is sinds 1978 medeoprichter en vrijwilliger van Vereniging Oud Asperen. Meneer is sinds 1990 vrijwilliger bij de Nederlands Hervormde Gemeente Asperen. Sinds 2014 is hij medeoprichter en bestuurslid van sportstichting De Wiel. Hij is sinds 2015 bestuurslid van de stichting Spreeksmakelijk Asperen en vrijwilliger bij de stichting Welzijn Ouderen West Betuwe. Sinds 2017 is hij bestuurslid en secretaris van de stichting Dorpshuis Asperen.

Jan Post (1939) uit Asperen is sinds 1978 vrijwilliger bij de Rotary Leerdam. Hij zet zich in voor het jaarlijkse benefiet- en golfevenement 'rondje Asperen' en maakt deel uit van het comité Wandelen voor Water. Meneer is sinds 1985 bestuurslid en vanaf 2000 voorzitter van het Dorpshuis EMM in Asperen. Hij zet zich in voor de fondsenwerving, realiseerde een kookstudio en diverse (bestuurlijke) vernieuwingen.

Leo van Rijnsbergen (1967) uit Enspijk is sinds 1997 bestuurslid en vrijwilliger bij de Regionale Voetbalvereniging Rhelico in Rumpt. Hij is als clubmanager betrokken bij trainingen en wedstrijden, de kantine en het groen, de administratie en het oprichten van de vrouwenteams en het G-team. Meneer is sinds 1997 vrijwilliger bij de Dorpsmarkt in Enspijk. Hij was van 2001 tot 2008 lid van het Oranje Comité Enspijk. Sinds 2004 is hij vrijwilliger bij de Motorclub MCC Geldermalsen als coach en kantinemedewerker.

Heiltje van Santen-van Arendonk (1962) uit Herwijnen is sinds 1988 vrijwilliger bij de Hervormde Gemeente Herwijnen. Zij is sinds 1996 lid van de Historische vereniging Den Ouden Dijk. Mevrouw was van 1999 tot 2018 bestuurslid en sinds 2000 voorzitter van de Oranjevereniging Prinses Marijke. Van 2010 tot 2012 was zij bestuurslid van de stichting Zilver Lingewaal. Mevrouw is sinds 2017 lid van de werkgroep Levend landschap en Klompenpad Herwijnen.

Verderop op deze pagina zijn de namen van de overige gedecoreerden terug te vinden, die wonen in het verspreidingsgebied van deze krant.