• Knutselen met de instructievideo's van Iris.
• Knutselen met de instructievideo's van Iris. Foto: Aangeleverd

Iris geeft knutselinstructies via YouTube kanaal

'Een workshop voor thuis'

hellouw • "Op mijn twaalfde begon ik naailessen te volgen. Hier is mijn passie voor ontwerpen ontstaan. Om mijn passie en creativiteit op anderen over te brengen ben ik in 2012 begonnen met het organiseren van creatieve workshops en het verzorgen van kinderfeestjes. Ik paste toen veel op bij mensen thuis en hoorde om mij heen dat mensen in vakanties altijd op zoek waren naar activiteiten voor de kinderen. Ik ben begonnen bij mijn ouders in de woonkamer. Toen het kerst was geweest, hebben mijn ouders me naar de schuur verplaatst, want de glitters van het versieren waren overal te vinden. Toen de ruimte klaar was ben ik ook begonnen met het verzorgen van kinderfeestjes. Zo is het steeds verder gegroeid. Ik maak allerlei leuke knutselactiviteiten waarin kinderen nieuwe technieken kunnen leren. Elke keer is dit een andere activiteit, zoals naaien, weven, verven, knippen en plakken. In elke activiteit wordt met verschillende en andere materialen gewerkt, zodat het elke keer weer een uitdaging is."

In 2018 studeerde Iris cum laude af aan ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem, richting Fashion Design, maar daarbij vergat Iris niet waar haar wortels liggen. "Voor mijn afstuderen heb ik een mannencollectie ontwerpen genaamd 'Have you ever been in Hellouw?'. De collectie ging over het contrast tussen de wereld van de kunstacademie en de wereld in het dorp." Momenteel volgt de ambitieuze jonge vrouw uit Hellouw een Master in Management in de richting Digital Business and Innovation aan Nyenrode Business Universiteit. "In de toekomst wil ik graag de wereld van design en business samen laten komen door een eigen merk op te zetten."

Het verzorgen van kinderfeestjes en organiseren van workshops staat nu stil. "Ik ben gaan nadenken hoe ik workshops of kinderfeestjes een andere invulling kan geven. Een knutselvideo kun je zien als een workshop voor thuis." Daarom is Iris inmiddels gestart met een eigen YouTube kanaal: 'Knutselen met C'est Iris'. "Voor elke knutselvideo is een complete knutseltas te bestellen met daarin allerlei leuke spullen. Ik hoop dat er in de nabije toekomst mogelijkheden komen om bijvoorbeeld workshop te organiseren voor kleine groepen kinderen. Het lijkt mij dan ook leuk om dan mijn expertise als Fashion Designer te gebruiken voor bijvoorbeeld een cursus mode ontwerpen voor kinderen."

De reacties op de video's van Iris zijn positief. "De mensen vinden de uitleg helder en daardoor werkt het knutselen thuis goed. Ook krijg ik leuke reacties op de inhoud van de knutseltassen. Elke tas stel ik zorgvuldig samen met allerlei spullen in de lievelingskleuren van wie de knutseltas besteld heeft." Iris is van plan om ook na de coronacrisis door te gaan met de knutselvideo's. "Ik hoop dit te kunnen blijven doen, zodat ik kinderen en volwassenen op ideeën kan brengen en kan inspireren om creatief bezig te zijn."


q www.cestiris.nl