• Blijven sporten is belangrijk en dat kan goed met online instructies.
• Blijven sporten is belangrijk en dat kan goed met online instructies. Foto: Health Center De Schildkamp

Bewegen en goede voeding juist nu belangrijk

'Een nieuwe balans vinden is lastig'

asperen • "Dat wil niet zeggen dat er iedere dag intensief gesport moet worden. Maar op regelmatige basis bewegen, en dat kan al een half uurtje wandelen of fietsen zijn, naast de dagelijkse bewegingen in en om huis, voegt wel degelijk iets toe", zegt Hans van der Perk van Health Center De Schildkamp in Asperen. "Voor mensen die wat moeilijker in beweging komen, hebben we nu allerlei dagelijkse challenges bedacht. Geen volledige workout, maar bijvoorbeeld dertig keer achter elkaar op een stoel gaan zitten en weer opstaan, een aantal squats doen. Deze challenges zijn bedoeld om mensen een prikkel te geven om te gaan bewegen."

Het centrum in Asperen moest half maart de deuren sluiten vanwege alle maatregelen om de verspreiding van corona tegen te gaan. Maar er werd meteen doorgepakt. "We zijn instructiefilmpjes gaan maken voor de lessen die we normaal geven, zoals yoga, Zumba, Pilates, noem maar op. Die filmpjes zijn terug te vinden op Instagram, Facebook en ons Youtubekanaal. Daarnaast bieden we gratis FitSnacks TV aan en geven we een half uurtje in de week les in de buitenlucht voor de bewoners van De Schimmel. Ook zijn er lessen via Zoom te volgen en geven we live sessies. Dat is toch wel anders, maar het stimuleert mensen wel." Daarnaast heeft de sportschool materialen in bruikleen gegeven aan leden. "Eigenlijk zijn alle kleine materialen die hier lagen nu weg en liggen bij mensen thuis. Niet iedereen heeft dit soort spulletjes in huis en zo kunnen leden ook wat meer variatie aanbrengen in hun oefeningen. Op die manier proberen we onze leden zo goed mogelijk te ondersteunen."

Toch merkt Hans dat mensen het, naarmate de crisis langer duurt, lastiger vinden om in beweging te blijven. "De eerste paar weken zijn mensen nog wel actief met bewegen, maar vanaf de vijfde week wordt het moeilijker om jezelf te motiveren. Zeker de mensen die groepslessen volgen, vinden het lastig: dat doen ze namelijk niet voor niets. Het zijn mensen die het leuk vinden om met anderen te sporten en dat soms ook nodig hebben als stimulans. "Bewegen is erg belangrijk, juist voor mensen die last hebben van het metabool syndroom", legt Hans uit. "Buikvet blijkt een een risicofactor te zijn voor het coronavirus. Klachten lijken juist bij mensen die veel buikvet hebben erger te zijn. Bewegen, maar zeker ook goede voeding, is dus echt van levensbelang."

Goede voeding is dus juist in de huidige situatie belangrijk, vooral om het immuunsysteem op peil te houden. "De neiging om te gaan snacken is echter groot. Mensen werken veel meer thuis, vervelen zich misschien en hun ritme is anders. Voeding past normaal in een dagelijks ritme: ontbijten voor je naar je werk gaat bijvoorbeeld. Nu ontstaat toch vaak de neiging om even snel iets makkelijks klaar te maken en vaak is dat dan wat ongezonder. Mensen zijn groepsdieren en op een bepaalde manier geconditioneerd, volgen graag vaste patronen. Het is lastig om een nieuwe, tijdelijke balans te vinden." Naast voeding is bewegen belangrijk voor de spijsvertering. "Het lichaam is gemaakt om te bewegen: dat is ook goed voor de spijsvertering. Nog mooier zou zijn als mensen ook nog eens buiten zouden bewegen. Dan nemen ze meteen vitamine D op." Voor een goede immuniteit is het sowieso goed om te letten op het innemen van voldoende vitaminen en mineralen. "Dat zijn zulke belangrijk bouwstenen voor een goed immuunsysteem. Denk aan vitamine C, selenium, magnesium en zink." Vooral die laatste blijkt belangrijk in de strijd tegen corona, zegt Hans. "Het is belangrijk een tekort aan zink op te heffen. Dat zit vooral in groenten, dus daar veel van eten kan echt geen kwaad. Noten zijn trouwens ook erg goed."

Wanneer de sportscholen weer open mogen zal er toch het nodige veranderen, denkt Hans. "We hebben al allerlei plannen uitgewerkt, het is bijvoorbeeld mogelijk om in kleinere groepen te sporten."