• Burgemeester Sjors Frölich achter de microfoon van SRC.
• Burgemeester Sjors Frölich achter de microfoon van SRC. Foto: Gemeente Vijfheerenlanden

Frölich verrast gedecoreerden tijdens live-radio-uitzending

'Sodemieters, ik ben er even stil van'

vijfheerenlanden • De voormalige radiopresentator deed dat ook nu met stijl, maar vooral met humor en persoonlijke aandacht.

Alle gedecoreerden werden gebeld en kregen de gelegenheid om iets te vertellen over hun werk en vrijwilligersactiviteiten. En steeds eindigde het gezellige babbeltje met de bekende aankondiging door de eerste burger: 'Het heeft Zijne Koninklijke Hoogheid Willem Alexander behaagd…'.

Mooie reacties

Het leidde tot prachtige reacties: "Sodemieters, ik ben er even helemaal stil van", zei Emiel Al uit Vianen, die een lintje kreeg vanwege zijn jarenlange werk voor de brandweer. Ook collega-brandweerman André Liefhebber was diep onder de indruk: "Ik sta helemaal perplex." Naast Al en Liefhebber werden ook hun collega's Henny de Roos, Jury Hekman, John Wammes en Arie van Zanten onderscheiden voor hun jarenlange inzet voor de Hagesteinse brandweer. Het is een grote vriendenclub, zo bleek uit hun reacties. "Het is een gekte, een passie", aldus Emiel Al. "Het zit in het bloed." Henny de Roos: "Je gaat met elkaar door het vuur. Maar ik doe het ook vanwege de enorme gezelligheid." Ook Rita Versluijs, bekend van haar werk voor de Leerdamse basisschool de Hobbitstee en volleybalvereniging WHV, reageerde verrast: "Ik krijg er tranen van in m'n ogen, wat geweldig! Ik ben helemaal verbouwereerd."

Sport

De vrijwilligers uit de sport waren ook dit keer weer rijkelijk vertegenwoordigd in het lijstje met gedecoreerden. Zoals Zijdervelder Hans Brander uit Zijderveld (Judo Vianen), Piet van Duuren uit Lexmond (vv Lexmond), Arie van Es uit Ameide (Algemene Volleybal Vereniging Ameide, AVVA), Bert van Loo uit Vianen (Servia), Rita Versluis-Verhoeff (WHV Asperen), Gerard van Brakel uit Leerdam (Gorcumse scheidsrechters-vereniging) en Jan Bruning (Mixed Hockey Club Vianen en Sportraad Vianen).

Vier gedecoreerden verrichten werkzaamheden in de kerk, zoals Ria Rietveld-Hup uit Ameide (Dovenpastoraat), Leo Noordzij uit Vianen (Gereformeerde Kerk in Vianen), Leo het Lam (Christelijke Gereformeerde Kerk in Ameide en Martin den Besten (Gereformeerde Gemeente Leerdam en Gereformeerde Bijbelstichting).

Marcel Verburg uit Vianen verrichtte in zijn leven heel vaak technische hand- en spandiensten bij tal van culturele voorstellingen en natuurlijk bij het Paardenmarktcomité. Adriaan Borgstijn uit Meerkerk is inmiddels 81 jaar, maar nog steeds actief als coördinator van buurtbusvereniging Vijfheerenlanden. Diane Breedveld uit Vianen zet zich al 20 jaar in voor de medemens in het sociale domein. Ook Hans en Jolanda Lemcke uit Schoonrewoerd beleefden vrijdag een topdag. Ze werden beiden benoemd tot lid in de orde van Oranje Nassau, vooral vanwege hun werk voor dorpsblad De Klepper.

'Geweldige eer'

"Tjonge, tjonge, wat een geweldige eer", vertelde Arie Bassa uit Hei- en Boeicop, die als enige in de gemeente Vijfheerenlanden werd benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Bassa is een echte boerenbestuurder, vooral voor de LTO. Maar velen kennen hem ook als voorzitter van de Landinrichtingscommissie Vijfheerenlanden en als heemraad van waterschap Rivierenland. "Ik heb het altijd leuk gevonden om iets te doen naast m'n boerenbedrijf. Als je met elkaar dingen voor elkaar kunt krijgen dan geeft dat enorm veel energie." Bassa is nog steeds trots op het resultaat van de landinrichting. "Niet zoals in de Betuwe, waar ze met een bulldozer door het land zijn gegaan en alles recht hebben getrokken. In de Vijfheerenlanden is dat gebeurd met respect voor het prachtige cultuurlandschap."

Uitgebreide cv's van de gedecoreerden staan vermeld op de gemeentepagina van Vijfheerenlanden, elders in deze krant.


Dick Aanen