West Betuwe gaat deel taken omgevingsdienst zelf uitvoeren

WB: vergunningen 'dichtbij en op maat'

west betuwe • En dus niet langer bij de Omgevingsdienst Rivierenland (ODR).

De gemeenteraad van West Betuwe ging vorige week dinsdagavond in meerderheid (20 stemmen voor, 11 stemmen tegen) akkoord met een amendement, waarin dit wordt besloten. Het amendement was ingediend en werd gesteund door coalitiepartijen Dorpsbelangen, ChristenUnie en Leefbaar Lokaal Belang (LLB) en oppositiepartijen CDA, Verenigd West Betuwe (VWB) en VVD. Het voorstel was een half jaar geleden al eens ingediend door het CDA, maar kreeg toen nog onvoldoende steun. Nu vormden de partijen onder aanvoering van hetzelfde CDA wel één front.

Het was opmerkelijk dat de coalitiepartijen dwars ingingen tegen het college. Dat had juist voorgesteld om naast de toezichthoudende en handhavingstaken ook de vergunningstaken door de ODR uit te laten voeren.

'Dichtbij en op maat'

Er is al enige tijd grote ontevredenheid over de dienstverlening van de ODR. De zes partijen willen hun verkiezingsbelofte nakomen dat vergunningen 'dichtbij en op maat' in behandeling worden genomen, dus door de eigen ambtenaren.

Volgens CU-raadslid Linda van Willigen zijn er door het college weliswaar nieuwe werkafspraken gemaakt met de ODR. "Maar die zijn niet meetbaar geëffectueerd. Het terughalen van de vergunningstaken is de enige juiste beslissing. Zo komen wij onze belofte na aan onze inwoners."

Dienstverlening op maat betekent onder andere dat vergunningambtenaren meedraaien in de avondopenstelling en dat ze af en toe ook bereid zijn om even thuis langs te gaan bij iemand die een vergunning heeft aangevraagd. Ook moeten de ambtenaren zich strikt houden aan de voorgeschreven termijn, terwijl ook de afspraken regelmatig moeten worden geëvalueerd. Het terughalen van de vergunningstaken kost de gemeente tussen de 2,5 en 3,5 miljoen euro. "Dat is geen weggegooid geld, maar juist een investering in de toekomst", betoogde VVD-fractievoorzitter Frank Broedelet.

'Onverantwoord'

SGP, PvdA, D66 en GroenLinks stemden tegen. "Ik val zowat van m'n stoel", zo sprak Annet IJf (PvdA) haar verbazing uit. "Drie miljoen is kennelijk geen probleem, terwijl we juist heel zuinig moet zijn in deze tijd." Ook Andrea Zierleyn (GroenLinks) vindt het onverantwoord om zoveel geld uit te geven. "Er is nu juist veel geld nodig voor het sociaal domein." Volgens Rita Boer-Rookhuiszen (D66) zijn er nog teveel onzekerheden: "Wat zijn de consequenties? Gaan we uitlopen in tijd? Kan dit sowieso door ons gedaan worden?"

SGP-fractievoorzitter Lourens van Bruchem kwam met een eigen amendement. Ook hij vindt dat burgers en ondernemers op het gebied van bouwen door ambtenaren van West Betuwe dichtbij moeten worden geholpen en bijgestaan. Maar alleen bij de ruimtelijke afweging. De West-Betuwse ambtenaren moeten er voor zorgen dat het proces van vergunningverlening netjes, professioneel en snel verloopt. Zo kunnen de ambtenaren helpen bij het compleet maken van de stukken. Maar -en dat is heel belangrijk- de technische toets zal in de ogen van Van Bruchem nog steeds moeten worden uitgevoerd door deskundig personeel van de ODR. Dit amendement werd niet in stemming gebracht.


Dick Aanen