• Locaties in de regio waar vliegtuigen zijn neergestort.
• Locaties in de regio waar vliegtuigen zijn neergestort. Foto: Aangeleverd

Lesbrief rond thema Vrijheid

regio • Graag had Annette van der Plas nu aan kinderen, met behulp van haar boek 'Sunny Twins – De Geheime Schuilplaats', verteld over de luchtoorlog in deze omgeving in de Tweede Wereldoorlog.

Helaas gooit het coronavirus roet in het eten. Om de kinderen toch te bereiken maakte Annette een lesbrief rond het thema Vrijheid. Voor leerkrachten en jeugdwerkers, maar ook bruikbaar voor ouders die thuis aandacht willen besteden aan 75 jaar bevrijding in de regio.

'Wil je dat geschiedenis voor kinderen gaat leven, dan moet je er een verhaal van maken'. Met die zin in het achterhoofd schreef Annette vorig jaar 'De geheime Schuilplaats': een boek spelend in het nu, maar met oog voor het verleden. In samenwerking met het Vliegeniersmuseum Sky of Hope in Vuren ging ze op zoek naar informatie over de luchtoorlog in WOII. Ze schreef er een pakkend verhaal over met de avontuurlijke tweeling Suus en Niek in de hoofdrol die meehelpen bij de organisatie van een speciale dag voor familie van neergestorte piloten. Deze week verscheen de tweede druk, tegelijkertijd met de lesbrief. Het boek geeft kinderen veel informatie. Het sluit aan bij bestaande plekken, zoals de herinneringsroute van piloten in de gemeente West Betuwe en het fort in Vuren.

Achterin staan foto's van deze en andere plekken uit de regio: "Veel verhalen over de Tweede Wereldoorlog gaan over gebeurtenissen ver weg, maar kinderen lezen ook graag over dingen die dichtbij gebeurd zijn. Op schoolbezoeken merkte ik dat ze het heel interessant vinden wat er in hun dorp of stad gebeurd is. Waar zijn vliegtuigen neergestort? En hoe ging dat?" vertelt Annette. Met de lesbrief kunnen kinderen thuis of op school aan de slag. Ze gaan bijvoorbeeld op zoek naar vliegtuigen die bij hen in de buurt zijn neergestort.

Iedereen kan de lesbrief downloaden via www.buddybooks.nl of via de Facebookpagina www.facebook.com/sunnytwinsinactie. Het boek is verkrijgbaar via de boekhandels, gesigneerd bij de auteur (annettevanderplas@hetnet.nl) of online bij bijvoorbeeld www.buddybooks.nl of www.bol.com. Het is ook te koop bij het Vliegeniersmuseum.