• Vriendinnen zetten zich in voor de voedselbank.
• Vriendinnen zetten zich in voor de voedselbank. Foto: Cock Faaij

Vriendinnen zetten zich in voor Vianen

vianen • Dertien vriendinnen uit Vianen komen normaal gesproken regelmatig samen onder het genot van een wijntje en dan is het naar eigen zeggen: 'lachen, gieren, brullen'.

"Maar in deze tijd moeten ook wij dat laten. We hebben onze tijd de afgelopen weken daarom anders besteed", zo laat Kimberley Crawford weten, ook namens haar vriendinnen, Danique, Tamara, Jamie, Angelique, Nathalie, Daphne, Michelle, Priscilla, Kiki, Mellaney, Anita en Denise.

"Op onze eigen manier houden wij ons bezig met wat er in Vianen speelt en sinds de komst van Corona is dat best veel. Deze crisis heeft ons doen afvragen wat wij kunnen doen om te helpen." Gedachtes en ideeën kwamen steeds vaker ter sprake via Whatsapp en gingen alle kanten op. "Want wie willen wij helpen? Hoe benaderen wij deze mensen? Je kunt je voorstellen dat een Whatsapp groep met dertien vriendinnen vol ideeën en meningen al snel een kippenhok wordt. Dit maakte het soms lastig, maar met zijn allen om de tafel zitten zitten is en was natuurlijk geen optie." Kimberley voegt er lachend aan toe: "Blijkbaar zijn wij goed opgewassen tegen ons eigen gekakel en zo lag er 17 april een concreet plan op tafel."

De vriendinnen besluiten de voedselbank te gaan helpen. "Wij hebben bewust voor de Voedselbank Vijfheerenlanden gekozen, waarvan op dit moment 37 gezinnen volledig afhankelijk zijn, omdat we graag dichtbij huis willen helpen. Supermarkten hebben momenteel minder producten over en het resultaat is dat er minder producten vrijkomen voor de voedselbank." Na contact met coördinator Joke den Hartog bleek dat er vooral tekorten zijn aan rijst, pasta, saus, zuivel en smeerbare kazen. "We besloten de inwoners te vragen om de voedselbank te helpen door producten te geven of geld te doneren via een doneerlink." Die link stond om 16:00 uur online, om 17:30 uur was er al een bedrag van 430 euro ingezameld. "Tegen onze verwachting in koos een flink aantal mensen om geld te geven in plaats van voedingsmiddelen. Zondag 19 april tikte de teller 1000 euro aan."

De vriendinnen denken inmiddels na hoe het gedoneerde geld het beste besteed kan worden. "We kunnen voor duizend euro producten kopen, maar wat zou het geweldig zijn als een lokale supermarkt of winkelketen onze actie wil steunen door een mooi aanbod te doen. Natuurlijk kunnen we het bedrag ook in de vorm van een cheque aan de voedselbank doneren."

De actie voor de voedselbank loopt tot 31 mei. Wie de vriendinnen wil steunen, kan mailen naar kr.crawford@outlook.com of een donatie doen via: www.doneeractie.nl/help-voedselbank-vianen/-43160.