Kapperszaken blijven voorlopig nog gesloten

'Het moet veilig zijn voor iedereen'

leerdam/ vianen • De maatregelen waren al genomen. Mondkapjes en handschoenen ingeslagen, extra kaplakens gekocht, desinfectiemiddel in huis gehaald, een luchtreinigingssysteem aangeschaft. En ook de plannen hoe om te gaan met klanten om ervoor te zorgen dat er niet teveel mensen tegelijk in de kapperszaak zouden zijn, waren uitgestippeld. Het wachten was alleen op het verlossende woord van Mark Rutte. Dat kwam niet. "Dat was een grote teleurstelling. Je hebt er met collega's over gesproken, voorbereidingen getroffen en bent er continu mee bezig geweest. Je gaat dan ook in je eigen enthousiasme geloven", zegt Joop van Kooten van De Kapper aan het Europaplein in Leerdam. Ook Cees den Hartog van Duo-Kappers in Vianen had gehoopt weer klanten in de kapsalon te kunnen ontvangen. "Ik had toch een kleine hoop dat we met aangepaste maatregelen weer wat konden gaan doen. De teleurstelling was dus erg groot, maar het nieuws kwam uiteindelijk ook weer niet geheel onverwacht."

De kapsalon in Vianen is inmiddels ruim vier weken dicht, die in Leerdam sloot ruim zes weken geleden de deuren. "We hebben een drukke kapsalon en klanten kunnen hier zonder afspraak terecht. Zoveel mensen in de zaak: dat gaf een raar gevoel. Het moet verantwoord zijn, naar de klanten, maar ook naar mijn medewerkers. Daarom besloten we al dicht te gaan voordat het verplicht werd", legt Joop van Kooten uit. Volgens de nieuwste berichten moeten de deuren van de kapsalons nu in ieder geval tot 20 mei gesloten blijven, maar er gaan ook geruchten dat er gekeken wordt of de kappers misschien toch eerder aan de slag mogen. Cees den Hartog hoopt het wel, maar houdt zijn verwachting laag. "Ik verwacht eigenlijk momenteel niets meer en alles wat eerder is dan 20 mei: daar zullen mijn personeel en ik erg blij mee zijn." Zijn Leerdamse collega Joop denkt dat het echt wel kan. "Wij besteden al heel veel aandacht aan hygiëne en nu dus nog meer dan anders. We zijn daar erg streng in. Ik wil het zekere voor het onzekere nemen en het moet natuurlijk veilig zijn voor iedereen, maar ik denk serieus dat het wel weer kan. Ik hoop vooral dat we snel duidelijkheid krijgen. Of we nu open gaan over twee of drie weken, als we het maar weten. Dan heb je iets om naar toe te leven."

Financieel houden de beide kapsalons ondanks de sluiting het hoofd nog boven water, maar daarvoor moeten wel de spaarpotjes aangesproken worden. "Ik heb 23 jaar een kapsalon, en spaar al net zo lang. Voor later, niet voor iets als een coronacrisis. Maar, naast alle regelingen die er zijn, moet ik nu dat potje aanspreken. Als het nog lang zo doorgaat, ziet het er naar uit dat het leeg gaat." Ook Cees moet een beroep doen op zijn eigen spaarpot: "Alle regelingen waar ik als ondernemer recht op heb, zijn aangevraagd en uitgekeerd. Tot nu toe kan ik mijn personeel gelukkig betalen. De vergoedingen zijn niet geheel kostendekkend, dus er moet af en toe wat privégeld in. Dit moet daarom geen maanden meer duren, anders zie ik het somber in."

De beide kappers hopen van hart dat ze, samen met hun medewerkers, de schaar weer snel ter hand kunnen nemen. De klanten in Leerdam zullen er de eerste tijd aan moeten wennen dat ze, anders dan voorheen, eerst een afspraak moeten maken bij De Kapper. "Anders kunnen we de veiligheidsmaatregelen niet waarborgen." Ook Duo-Kappers in Vianen zal iets anders te werk gaan. "We zijn bezig om de openingstijden te verruimen voor de spreiding, zodat we de juiste maatregelen in acht kunnen nemen en iedereen zo toch te kunnen voorzien van een nieuwe, verfrissende coupe."