Waar een klein dorp groot in is

everdingen • In deze tijd van sociale beperkingen om het coronavirus in te dammen, is het voor veel ouderen eenzaam. Ook voor de oudere inwoners van Everdingen. Dat merkt Stichting Vitaal dorp uit Everdingen ook. Gelukkig is een aantal jaar geleden het initiatief Samen Ouderen opgezet door de stichting. Een enthousiaste ouderencoach heeft (wekelijkse) activiteiten, waar door de coronacrisis een andere vorm aan is gegeven. Ouderen, die daar behoefte aan hebben, krijgen meerdere keren per week een telefoontje, gewoon voor een gezellig praatje. Er wordt wekelijks voor ze gekookt, boodschappen gedaan, spelletjes of tijdschriften gebracht. Met Pasen zijn er lekkernijen en lieve kaarten bezorgd, en er zijn plantjes gebracht om de tuinen gezellig te maken. Jonge muzikanten trekken wekelijks door het dorp en spelen een stuk bij de ouderen in de tuin. In Everdingen worden de ouderen in deze ingewikkelde tijd niet vergeten, en wordt er goed voor hen gezorgd dankzij behulpzame vrijwilligers.


Boer Willem heeft 'iets kriebels'

hei- en boeicop • In de webserie van Boer Zoekt Vrouw beleefde de Heicopse boer Willem alweer zijn vierde date. Ditmaal met Rineke. In de volgende aflevering -die zondagavond 26 april online komt- biecht Willem op 'iets kriebels' te hebben. "Het beestje is aangepord, zogezegd."

Willem ontving Rineke op de boerderij, met moeder Heiltje erbij. Hij overlaadde haar met complimenten. Over haar rijkunst, maar ook over haar uiterlijk: "Ik vind Rineke knap, want ze ziet er gewoon goed uit." Rineke kan Willem geen duidelijkheid geven over hoe ze haar toekomst ziet. "Daar denk ik eigenlijk niet over na."


RTV Utrecht oranje

regio • RTV Utrecht en UStad zenden op maandag 27 april een aantal speciale programma's uit. Nu in Nederland door het coronavirus geen Koningsdag gevierd kan worden, zendt de regionale omroep een samenvatting van Koningsdag 2019 in Amersfoort uit.

Hiernaast zendt RTV Utrecht ook de DocU: Anton Geesink, Man met een missie uit over de koning van de Nederlandse judo. In de documentaire over de Utrechtse judoka komt Jans, de vrouw van Anton, uitgebreid aan het woord en dat is vrij opmerkelijk omdat zij meestal buiten beeld bleef. Verder een gesprek met Gerard, de broer van de judoka. De familie van Anton Geesink heeft hun privé-archief met uniek beeldmateriaal en eigendommen van Anton Geesink geschonken aan Het Utrechts Archief. Vanaf 17:00 uur elk uur te zien bij RTV Utrecht.

Utrecht en Oranje, die tijdens Koningsdag ook op RTV Utrecht te zien is, is een documentaire uit de tijd dat Koningsdag nog Koninginnedag was. De film volgt Utrechtse Oranjeverenigingen in hun voorbereidingen op de grote dag. Daartussendoor wordt verteld hoe Koningsdag en Koninginnedag ontstaan zijn. Maandag 27 april elk uur te zien op RTV Utrecht.


Ruim 103.000 euro voor Jantje Beton

regio • De landelijke donatie-actie van Intertoys en Jantje Beton heeft een bedrag van 103.455,50 euro opgeleverd. Klanten van Intertoys konden van 15 november tot en met 31 maart bij de kassa 0,50 euro doneren aan Jantje Beton.