RvS doet voor de zomer uitspraak over A27

vijfheerenlanden • Rijkswaterstaat verwacht dat de aanbesteding voor de verbreding van de A27 tussen Houten en Hooipolder in september van start kan gaan. Voor die tijd moet de Raad van State nog wel het Tracébesluit en het saneringsbesluit onherroepelijk verklaren. Het hoge rechtscollege behandelde op 2, 3 en 4 maart in totaal 45 beroepen tegen de verbreding.

Naar verwachting doet de Raad van State voor de zomer van 2020 uitspraak. Op 25 maart 2020 heeft Rijkswaterstaat 25 grote aannemers via een webinar geïnformeerd over de werkzaamheden, de bijbehorende risicovolle onderdelen en de beheersmaatregelen. De voorbereidende werkzaamheden voor de verbreding van de A27 Houten - Hooipolder zijn al een tijd in volle gang. Zo is Rijkswaterstaat inmiddels gestart met het verleggen van kabels en leidingen. Ook de veldonderzoeken en PFAS-onderzoeken zijn afgerond.

Drie rijstroken

De A27 richting Utrecht krijgt tussen Hooipolder en Houten drie rijstroken. Tussen Werkendam en Scheiwijk gaat het om reguliere rijstroken. Op de rest van het traject komt een spitsstrook. Op de A27 richting Breda krijgt de weg tussen Houten en Everdingen en tussen Scheiwijk en Werkendam vier reguliere rijstroken. De andere delen krijgen drie rijstroken, waarvan één spitsstrook. De bestaande Hagesteinsebrug, Merwedebrug en Keizersveerbrug worden geheel vervangen door nieuwe bruggen, omdat dit op de langere termijn goedkoper is en er in de toekomst minder onderhoudswerkzaamheden nodig zijn. Daarnaast zorgen nieuwe bruggen voor minder geluid dan de huidige bruggen.

Het saneringsbesluit bevat geluidmaatregelen voor 60 saneringswoningen langs wegvakken waar de geluidsanering niet in combinatie met het Tracébsluit A27 Houten-Hooipolder kan plaatsvinden.

Start werkzaamheden

De eigenlijke start van de werkzaamheden staat nu gepland in 2022. Tussen 2027 en 2029 zullen de werkzaamheden zijn afgerond.