• Cor Bal speelde van 2014 tot 2017 in het eerste van LRC.
• Cor Bal speelde van 2014 tot 2017 in het eerste van LRC. Foto: Aangeleverd

Bal: 'Plezier in teamsport staat voorop'

leerdam • Cor Bal ging begin van dit voetbalseizoen aan de slag als hoofd jeugdopleiding bij LRC Leerdam. Hij is binnen de vereniging het vaste aanspreekpunt voor de pakweg 60 trainers en begeleiders van de 32 jeugdteams die de vereniging rijk is.

"M'n belangrijkste taak is het implementeren van het nieuwe jeugdbeleidsplan. De bedoeling is dat we bij LRC meer eigen jeugd kunnen gaan opleiden. Ik probeer jeugdtrainers enthousiast te maken om een trainerscursus te gaan volgen bij de KNVB."


Stormvogels

Cor speelde in zijn eigen jeugd bij Stormvogels, waar hij alle selectie-elftallen tot aan de C1 doorliep. Met dit elftal speelde hij op landelijk niveau. "Vanaf mijn elfde doorliep ik regionale en district teams van de KNVB tot ik op mijn 15e in de B1 van Telstar kwam. Dat jaar eindigden wij tweede achter Ajax in de hoogste jeugd divisie. Het team viel helaas uit elkaar."

Met fusieclub Stormvogels/ Telstar speelde hij in de zondag 2e klasse, terwijl hij nog steeds trots is op zijn twee invalbeurten tijdens oefenwedstrijden van de eerste divisie-tak van Stormvogels/ Telstar: uit tegen Go Ahead en thuis tegen Dordrecht (waarin hij scoorde). Hij kwam ook nog uit voor hoofdklasser VVSB en vervolgde zijn carrière bij Stormvogels, DOVO, VSV. Via Edward Sijahailatua kwam hij in 2014 bij LRC terecht, waar hij drie jaar in het eerste speelde. Vanwege een hardnekkige knieblessure moest hij drie jaar geleden stoppen met zijn actieve voetbalcarrière.

Toen hij stopte met selectie voetbal kreeg Bal de kans om het tweede elftal van LRC te trainen. Hij kijkt daar met veel plezier op terug.

Bloeiend

Als hoofd jeugdopleiding krijgt Bal nu de kans om zich verder te ontwikkelen. "LRC heeft een bloeiende jeugdafdeling, met veel meisjes en jongens. We zijn als club heel dankbaar voor alle vrijwilligers die zich wekelijks inzetten voor de club. En er wordt gebouwd aan een nieuw complex waar we straks optimaal gebruik van kunnen maken."

Voordat de coronacrisis uitbrak, heeft hij al intensief kennisgemaakt met de jeugdteams. "Voetbal is een mooi spel, maar wat ik vooral belangrijk vind is dat de jeugd door trainingen, activiteiten en andere bezigheden het plezier in teamsport leren ervaren. Ik vind het belangrijk dat kinderen worden gezien en dat we bezig zijn met hun complete ontwikkeling. Dat hoeft niet alleen in de vorm van voetbal, maar dat kan ook door middel van andere spelvormen."

Cor Bal hoopt als hoofd jeugdopleiding vooral veel dingen in gang te kunnen zetten. "Mijn streven is gericht op saamhorigheid tussen trainers, leiding en de jeugdcommissie. Ik ben niet zo hiërarchisch ingesteld en prefereer een vlakke structuur, waarbij trainers veel meer zelf verantwoordelijkheid nemen. Waarbij ze vooral ook bereid zijn om veel van elkaar te leren."