Extra geld voor renovatie Wilhelminaschool

leerdam • De gemeenteraad van Vijfheerenlanden is bereid om 200.000 euro bij te dragen aan de gestegen renovatiekosten van de cbs Koningin Wilhelmina School in Leerdam. Daarnaast stelt de gemeente een bedrag van 161.000 euro beschikbaar voor noodzakelijke duurzaamheidsinvesteringen.

De gemeente en de school hebben afgesproken dat ze allebei de helft van de kosten van de renovatie voor hun rekening zullen nemen. In 2015 werd nog uitgegaan van een totale investering van 1 miljoen euro. De bouwkosten zijn sindsdien met 40 procent gestegen. Pas vorig jaar kon het werk worden aanbesteed. De vertraging had te maken met veranderde regelgeving en door de herindeling.

Vorig jaar werd bekend dat de aanbesteding van de renovatie flink was tegengevallen. Er werd toen voor een bedrag van 350.000 euro bezuinigd in de uitvoering van de werkzaamheden op het gebied van isolatie, mechanische ventilatie. Ook de aanpassingen van de cv-installatie en vloerverwarming werden geschrapt.

Doordat de gemeente nu extra geld bijlapt, kunnen enkele duurzaamheidsmaatregelen alsnog worden uitgevoerd, zoals isolatie van de begane grond, het platte dak en de mechanische ventilatie. Het schoolbestuur van LOGOS zal voor eigen rekening zorgen voor het plaatsen van zonnepanelen op het schoolgebouw.

Tijdens de renovatie wordt het gebouw van binnen gestript en ook alle afwerkingen worden vervangen (wand, vloer en plafond). Het speellokaal en de gemeenschapsruimte wordt heringericht, terwijl de kozijnen en isolatie van de buitengevels en hellende daken worden vervangen. De Wilhelmina School is gebouwd in 1976, gelijktijdig met het naastliggende schoolgebouw van De Sterrekijker.

De leden van de commissie vonden het jammer dat de renovatie zoveel meer had gekost dan aanvankelijk was geraamd. Maar een toekomstbestendige schoolgebouw is heel hard nodig, was het algemene oordeel. Erik van Doorn van GroenLinks vond het wel jammer dat de school slechts 'bijna energieneutraal' en dus nog niet helemaal energieneutraal zal zijn.