Fracties VHL: Schrappen Stationsplein slechte zaak

'Bezuinig niet op Reilinghplein-plan'

vijfheerenlanden • Dat bleek dinsdag tijdens de commissie Ruimte, Verkeer en Economie.

Met name oud-wethouder en geestelijk vader van het plan Teus Meijdam (VHL Lokaal) snapt niks van het bezuinigingsvoorstel van het college. "Het Reilinghplein begint bij de Stationsweg. Zo is het ooit ontworpen."

Merkwaardig

Meijdam vindt het ook merkwaardig dat er nu opeens heel moeilijk wordt gedaan over een overschrijding van het budget met een paar ton. "Er waren ook overschrijdingen bij projecten in Vianen en Zederik. Daar heeft niemand problemen over gemaakt." Het college gebruikt onder andere als argument dat de discussie over de ontsluiting van de nieuwe wijk Broekgraaf zal leiden tot belangrijke aanpassingen aan het gebied, waardoor het nu niet logisch is het Stationsgebied en de Stationsweg in het plangebied mee te nemen.

Meijdam: "Voorlopig komt de ontsluiting van de Broekgraaf helemaal niet aan bod."

Weg kwijt

Ook Ridvan Elmaci van het CDA was zeer kritisch: "In plaats van verheldering raken wij steeds meer de weg kwijt. Bij elk nieuw voorstel blijkt dat een vorig voorstel niet haalbaar is of duurder is. Bedragen kunnen wij een volgend voorstel weer anders zijn." André Boer (ChristenUnie) vertelde dat zijn partij het lastig vindt om afwegingen te maken. "Wij willen dat er recht wordt gedaan aan de participatie van de bewoners en de middenstand bij dit project." Aan de andere kant vraagt hij zich af of de echte risico's wel echt in beeld zijn.'
Dick Barelds (VVD) heeft dezelfde twijfels: "Als er nog meer tegenslagen komen, kunnen wij de gevolgen dan dragen." Hij sluit nog steeds niet uit dat zijn partij uiteindelijk kiest voor uitstel.

PvdA (Kemal Koyuncu) en GroenLinks (Erik van Doorn) kiezen eveneens voor een integrale aanpak.

Uitstel geen optie

Voor D66 is uitstel of afstel op geen enkele manier een optie. "Leerdam heeft heel hard een kwaliteitsimpuls nodig", betoogde Klaas de Zwaan. "Alle seinen staan op groen. We moeten er op korte termijn werk van maken. Het moet lukken om voor eind van het jaar een nieuw plein op te leveren." D66 vindt het jammer dat herinrichting van Stationsweg en Stationsplein niet is meegenomen. "Maar het is ook wel weer begrijpelijk, aangezien we de kosten binnen de perken moeten houden."

Ontwikkelingen

Wethouder Christa Hendriksen (D66) benadrukte dat er geen sprake is van een bezuiniging. "Het is een gevolg van de ontwikkelingen die bij het Stationsgebied gaan plaatsvinden. Je moet voorkomen dat je daar straks twee keer hetzelfde gaat doen." Hendriksen ontkende overigens dat de Stationsweg in de toekomst zal worden gebruikt als ontsluitingsweg. Maar wat nu precies die ontwikkelingen zijn, daar ging ze verder niet op in.

De commissieleden bleven achter met een uiterst onbevredigend gevoel. "We blijven zitten met grote vraagtekens", aldus Ridvan Elmaci van het CDA. Van Doorn: "Het is niet duidelijk wat er gaat gebeuren. Dit kan gewoon niet." Koyuncu: "We zijn niet tevreden met de beantwoording. Gelukkig heeft de raad het laatste woord."

Het onderwerp staat donderdag als bespreekstuk op de agenda van de gemeenteraad.