Bestrijding eikenprocessierups

west betuwe • Het is een jaarlijks terugkerend fenomeen: de eikenprocessierups. Ondanks dat er in de gemeente West Betuwe relatief weinig eiken staan, komt de rups ook hier voor. Om een plaag in de komende maanden te voorkomen, is preventieve bestrijding gestart.

Wethouder beheer openbare ruimte Jacoline Hartman legt uit hoe dat werkt: "Dit houdt in dat we de eikenbomen vroegtijdig inspuiten met een biologisch middel. Dat doen we zowel binnen als buiten de bebouwde kom. Voor het maximale effect zijn de weersomstandigheden en daarmee het juiste moment van spuiten belangrijk. Dat kan ook in de avonduren of zelfs 's nachts zijn. Zo voorkomen we een plaag. Vorig jaar hadden we goede ervaringen met deze manier van werken. Vandaar dat we het nu weer zo aanpakken."

In aanvulling daarop zet de gemeente dit jaar in op natuurlijke bestrijding. Verspreid door heel de gemeente hangen inmiddels tal van nestkasten. De nestkasten zijn voor de koolmees. Deze vogel is een natuurlijke vijand van de rups. Dat zorgt voor een duurzame en natuurlijke bestrijding. Ondanks deze aanpak is het mogelijk dat rupsen en nesten opduiken. Mocht het nodig zijn, dan worden de rupsen weggezogen. De Avri neemt het buitengebied voor haar rekening. De gemeentelijke buitendienst zorgt voor de begraafplaatsen en gemeentelijke bomen binnen de bebouwde kom.

Wie eikenbomen in de tuin heeft staan, is zelf verantwoordelijk voor de bestrijding van de eikenprocessierups. Wie rupsen in de openbare ruimte ziet, kan dat melden via de MijnGemeente App, bij Team Leefomgeving via 0345–728802 of via:

q www.westbetuwe.nl/eikenprocessierups


Goedkeuring voor gemeentewapen

vijfheerenlanden • De gemeente Vijfheerenlanden heeft officieel goedkeuring gekregen voor het nieuwe gemeentewapen. Dat deelt burgemeester Sjors Fröhlich mee op Twitter.

In een tweet schrijft Fröhlich dat hij een brief van de Koning heeft gekregen, waarin staat dat het nieuwe wapen van Vijfheerenlanden officieel is vastgesteld. "Ik vind het prachtig!", voegt hij daaraan toe.

De gemeenteraad van Vijfheerenlanden was enkele weken geleden al akkoord gegaan met het ontwerp, dat in zilver twee beurtelings gekantelde dwarsbalken van keel laat zien, vergezeld van drie zuilen van sabel en in het hart een zevenbladige roos, geknopt van goud en gepunt van sinopel.
Het schild gedekt met een gouden kroon van vijf bladeren en gehouden door twee leeuwen van goud, getongd en genageld van keel.