• Oefentherapeute Constance Vrijhof helpt mensen nu via een beveiligde videoverbinding.
• Oefentherapeute Constance Vrijhof helpt mensen nu via een beveiligde videoverbinding. Foto: Aangeleverd

Aan klachten werken via beeld

leerdam • Anderhalve meter afstand houden, het is het 'nieuwe normaal' in coronatijden. In sommige beroepsgroepen is die anderhalve meter afstand echter lastig waar te maken. Of er moet gezocht worden naar creatieve oplossingen. Constance Vrijhof, oefentherapeut Mensendieck voor 'Oefentherapie Leerdam' in de Poort van West in Leerdam, is niet voor één gat te vangen. Zij biedt mensen een videobehandeling aan.

"Fysiek contact wordt alleen aangeraden wanneer het echt noodzakelijk is. Nu scheelt het dat ik als oefentherapeut de mensen leer hoe ze zelf hun klachten kunnen verminderen en oplossen. Ik heb normaal gesproken dus al weinig fysiek contact, anders dan bijvoorbeeld een fysiotherapeut. In mijn praktijk gaat negentig procent eigenlijk al verbaal. En dat kan ook via beeld. Bovendien is er voor mijn behandelingen niets anders nodig dan een matje of een stoel, geen ingewikkelde apparaten. Dus mensen kunnen thuis echt goed uit de voeten."

Constance behandelt mensen in haar praktijk vooral door goed te kijken, veel te vragen en mondelinge instructies te geven om oefeningen te doen of zich bewust te laten worden van hun dagelijks handelen. "Anderhalve meter afstand houden is erg lastig. Ik behandel met regelmaat oudere mensen, het risico bij een bezoek aan huis is nu gewoon te groot." En dus is het fijn dat een behandeling via een beveiligde videoverbinding wèl mogelijk is. "Ik merk echter wel dat mensen toch een beetje terughoudend zijn, ze vinden het vaak een beetje eng. Maar als het dan de eerste keer gelukt is en het blijkt allemaal mee te vallen, dan is de schroom weg." Constance legt uit dat een videobehandeling voor iedereen met een laptop of smartphone te doen is. "Via de mail of telefonisch maken mensen, met of zonder een verwijzing, een eerste afspraak. Dat is de normale manier van werken. Vervolgens wordt per mail of een SMS-bericht een uitnodiging gestuurd voor een afspraak. Op de tijd van de afspraak klikt de patiënt op de link uit het bericht en zo komen zij in mijn virtuele wachtkamer. Daarna maak ik de verbinding." Constance helpt mensen vervolgens om een goede plek te zoeken voor de camera zodat een intake en onderzoek plaats kan vinden. "Soms is dat even zoeken. Ik moet de mensen natuurlijk goed kunnen zien om instructies te kunnen geven. Daarna volg eigenlijk een bijna normale behandeling. Ik kan mensen ook voordoen hoe ze een beweging op de goede manier moeten maken. Hoewel samen in één ruimte zijn fijner behandelt, omdat je dan ook kan voelen hoe het lichaam reageert of een beweging kan begeleiden, zijn de ervaringen wederzijds positief."

Constance hoopt dat mensen goed op hun lichaam blijven letten. "Juist nu is dat belangrijk. Je merkt dat mensen vaak toch wat minder bewegen. En mensen zingen het wat langer uit. Toch wil ik benadrukken dat het, bijvoorbeeld bij rugklachten, echt belangrijk is om op tijd hulp te zoeken." Constance ondersteunt mensen met klachten als rug-/ bekkenklachten, schouder-/ nekklachten, maar ook hoofdpijn-/ ademhalings- of spanningsklachten graag. Contact opnemen kan via oefentherapieleerdam@gmail.com of 06-26040013.