• Christel van 't Pad: rots in de branding tijdens het videovergaderen.
• Christel van 't Pad: rots in de branding tijdens het videovergaderen. Foto: Dick Aanen

Kinderziektes bij videovergaderen

regio • Raads- en burgerleden in Vijfheerenlanden en West Betuwe hebben inmiddels hun eerste ervaring kunnen opdoen met videovergaderen. Dat was de afgelopen weken nog wel even wennen. Dat ging af en toe met horten en stoten. Maar de meeste kinderziektes zijn inmiddels verholpen. Dat is maar goed ook, want deze week wordt er voor de eerste keer een echte rechtsgeldige raadsvergadering gehouden.

Af en toe haperde de techniek. Maar lang niet alle raadsleden zijn nog vertrouwd met de nieuwe technieken. Raadsleden in West Betuwe maakten af en toe een hulpeloos gebaar. In Vijfheerenlanden ging de vergadering van Ruimte, Verkeer en Economie ook niet helemaal probleemloos 'Ben ik nu goed te horen?', 'Zou je het eerste deel nog eens willen herhalen?'. Ondanks de haperingen bleef commissievoorzitter Christel van 't Pad de rust zelve.


Om digitale besluitvorming mogelijk te maken is onlangs door de Tweede Kamer een spoedwet aangenomen. De spoedwet geldt voorlopig tot 1 september 2020. Daarna kan de termijn van de spoedwet telkens met twee maanden worden verlengd. Voor een digitale vergadering moet meer dan de helft van het aantal raadsleden aanwezig zijn, wil er sprake zijn van een rechtsgeldige bijeenkomst. De digitale vergadering moet door de bevolking op afstand middels een live-verbinding kunnen worden gevolgd. Belangrijk is dan ook dat raadsleden goed zichtbaar en hoorbaar zijn en wel op zo'n manier dat hun identiteit kan worden vastgesteld.