West Betuwe streeft naar slimme doorstroming

west betuwe • Het sluipverkeer blijft de komende jaren voor de gemeente West Betuwe één van de grootste problemen op het gebied van de mobiliteit. Dat staat in de door het college gepresenteerde mobiliteitsvisie.

Op dit moment ondervindt de gemeente dagelijks hinder van de twee snelwegen. Sluipverkeer uit alle windrichtingen ontwijkt knooppunt Deil en de files op A2 en A15 en sluipt over wegen in de gemeente. Dat gaat ten koste van de leefbaarheid in Waardenburg en Beesd. De gemeente belooft in de mobiliteitsvisie dat het sluipverkeer in 2030 geen dagelijkse praktijk meer zal zijn. In de mobiliteitsvisie wordt ook gerept over de onveiligheid van de A15 tussen knooppunt Deil en afrit Ochten. "Gemeente West Betuwe profiteert van de uitstekende ligging en bereikbaarheid, maar dit is alleen wanneer de snelwegen en knooppunt Deil doorstromen. Daarom zetten we in op slimme mobiliteitsoplossingen die de druk op de snelwegen verminderen en ervoor zorgen dat auto's blijven doorstromen."

In de mobiliteitsvisie wordt de verwachting uitgesproken dat vijftig procent van alle inwoners in 2030 een elektrische auto rijdt of de fiets pakt. Dat is één van de missies die staat geformuleerd in de nieuwe mobiliteitsvisie.

Laadpalen

Alle 26 kernen van de gemeente moeten in 2030 beschikken over laadpalen die zijn aangelegd door marktpartijen. Ook de verkeersveiligheid heeft grote prioriteit. Ook is de ontsluiting van de kernen en bedrijventerreinen in 2030 goed op orde, zo belooft de gemeente in de mobiliteitsvisie. Woonomgevingen zijn autoluw, waardoor de leefbaarheid centraal staat. "Bij ons kan iedereen onderweg gaan, ook wanneer je niet beschikt over eigen vervoer. Dit kan met een reguliere bus of trein op de belangrijkste vervoersassen, een regiotaxi of deelauto als aanvulling op het openbaar vervoer en met de (elektrische) (deel-)fiets wanneer mogelijk." De gemeente gaat er ook voor zorgen dat de combinatie van fiets en openbaar vervoer is geoptimaliseerd om alternatieven voor de auto aantrekkelijker te maken. "Zo kan de fiets overal veilig en droog staan in de fietsenstalling, op knooppunten en bij stations."