'Mondkapjes alleen ingezet als het strikt noodzakelijk is'

Zware tijden voor zorgpersoneel

regio • Net als in andere zorgcentra wordt in Huis ter Leede in Leerdam alles op alles gezet om het coronavirus buiten de deur te houden: bezoek is al een paar weken niet welkom, bewoners mogen niet van de ene naar de andere afdeling lopen.

Het personeel houdt zich strikt aan de strenge regels van het RIVM, bijvoorbeeld op het gebied van de hygiëne. "Contactpunten, deurknoppen, knopjes in de lift, relingen van trappen worden heel regelmatig schoongemaakt", zegt directeur Kees Schetters. "Alles wat kan helpen doen we."

Het verzorgend personeel draagt overigens alleen professionele mondkapjes en beschermende kleding bij bewoners bij wie het coronavirus is vastgesteld of bij wie een ernstige verdenking bestaat dat ze het virus bij zich dragen. Schetters: "We gaan de mondkapjes niet gebruiken als het niet strikt noodzakelijk is. Bewoners vinden het niet prettig als ze worden verzorgd door iemand die er uitziet als een astronaut. Bovendien waren de mondkapjes de afgelopen weken zeer beperkt beschikbaar. Daarnaast was er ook een tekort aan kleding, spatbrillen en handschoenen. We moesten de markt echt afstropen. Gelukkig komt daar nu verbetering in. We hebben er veel nodig, want zo'n mondkapje kun je normaal gesproken maar drie tot vier uur ophouden." In Huis ter Leede zijn tot nu toe drie bewoners positief getest. "Maar heel positief is dat één bewoner inmiddels van het coronavirus is genezen." Voor het personeel zijn het zware tijden. "De werkdruk is hoog. Doordat de bewoners geen bezoek meer mogen ontvangen, wordt er een extra beroep gedaan op het verzorgend personeel. Ze moeten de bewoners bijvoorbeeld helpen die moeite hebben met beeldbellen. Ze zijn extra tijd bezig met het aan- en uitdoen van beschermende kleding. We houden het vol, het personeel is zeer gemotiveerd. Maar het is niet eenvoudig." Schetters is heel blij dat al het personeel nu wordt getest. "Bij de eerste ploeg is dat inmiddels gebeurd. Het is heel belangrijk. Natuurlijk om de onzekerheid bij het personeel weg te nemen. Maar ook voor ons als organisatie is het heel belangrijk. Want bij de minste twijfel moet het personeel thuis blijven. Maar als er zekerheid is dat ze niet besmet zijn, kunnen ze ook gewoon komen werken."

Emmahuis

In het Emmahuis in Leerdam is tot nu toe één bewoner besmet met het coronavirus. Deze bewoner wordt in isolatie verzorgd vanaf het moment dat zich de eerste klachten voordeden. "We zijn heel blij dat het virus tot nu toe beheersbaar is gebleven", zegt communicatieadviseur Koen Wemmenhove. Om dat zo te houden worden de protocollen van het RIVM strikt nageleefd. Wemmenhove: "Een bewoner die positief test op het coronavirus, of zelfs maar verdacht wordt, wordt verzorgd in volledige isolatie. "Zo iemand wordt als laatste geholpen door de verzorger tijdens zijn dagelijkse route. Daardoor gaan we zo efficiënt mogelijk om met beschermingsmiddelen en verminderen we het risico op verspreiding." Maar ook de bewoners die nog helemaal gezond zijn mogen niet naar buiten. "Dat duurt nu al twee weken en we zien dat het steeds lastiger wordt. We doen er alles aan om de pijn een beetje te verlichten." Ook in het Emmahuis dragen de verzorgers alleen mondkapjes en beschermde kleding als het echt strikt noodzakelijk is. "Ook de norm van 1,5 meter afstand houden is heel moeilijk in een beroep waar persoonlijk contact heel belangrijk is. Verzorgers hebben veel meer taken op hun bordje gekregen. Nu er geen bezoek meer mag komen, moeten ze soms ook de huisdieren van de bewoner verzorgen, waar dat normaal door een familielid gedaan wordt."

Hof van Batenstein

Bij zorgcentrum Hof van Batenstein in Vianen gelden globaal dezelfde voorschriften als bij Huis ter Leede en het Emmahuis. "Het is een zware periode voor alle medewerkers", zegt Lisette Oudhof, communicatie adviseur bij het overkoepelende ZorgSpectrum. "Er is extra aandacht wenselijk om het contact met het thuisfront te behouden. Medewerkers merken dat veel cliënten hun achterban missen en ook familie heeft meer behoefte om na te gaan hoe het met hun naaste gaat."

De situatie bij de twee locaties van woonzorgcentrum Avondlicht in Herwijnen is momenteel stabieler en rustiger dan de afgelopen twee weken. Dat zegt directeur-bestuurder Dikkie van Zetten. "Dat neemt niet weg dat het schrijnend is wat er allemaal gebeurt. Het vraagt enorm veel van onze medewerkers." Er zijn sinds zondag 28 maart acht bewoners overleden. Bij vier van hen staat vast dat ze corona hadden. Van Zetten: "De anderen zijn niet getest, dus kan ik niet zeggen dat dat de oorzaak van hun overlijden is." Er zijn nog bewoners ziek, in meer of mindere mate. "Er zijn gelukkig ook bewoners die al 72 uur weer klachtenvrij zijn, dus daar zijn we erg content mee", benadrukt Van Zetten. "Voorzichtigheid blijft echter een issue."


Dick Aanen