VHL Lokaal: Vragen bij dwangsom Broekgraaf

vijfheerenlanden • De Vijfheerenlandense oppositiepartij VHL Lokaal zet vraagtekens bij een brief van Regionale Uitvoeringsdienst Utrecht inzake het handelen in strijd met de Wet Natuurbescherming bij de werkzaamheden in de nieuwe Leerdamse wijk Broekgraaf.

Volgens de RUD gaat het concreet om aantasting van het leefgebied voor de heikikker, de rugstreeppad en roeken. VHL Lokaal is uiterst verbaasd over de brief. "Bij het begin van de werkzaamheden in Broekgraaf zijn ons inziens alle benodigde vergunningen hiervoor aangevraagd en verkregen van de provincie Zuid-Holland." Dat is voor de fractie dan ook aanleiding om nadere schriftelijke vragen te stellen aan het college.

Op dit ogenblik worden volgens de gemeente geen grondwerkzaamheden uitgevoerd in afwachting van de nodige ontheffingen die we in november hebben aangevraagd. De bouwwerkzaamheden gaan wel gewoon door. We maken een mooie, duurzame woonwijk. "Dat doen we zo zorgvuldig mogelijk en binnen de regels van de natuurwetgeving. Juist vanwege de kwetsbare natuur en het verlies van ecologisch waardevol gebied hebben we een ecologische zone aangelegd, vergroenen we de wijk, leggen we plas-dras gebieden, natuurvriendelijke oevers en rieteilanden aan."

Ook is er volgens de gemeente een faseringsplan opgesteld om te allen tijde de vleermuizen een vliegroute te bieden. "Alles met respect voor biodiversiteit en beschermde diersoorten. De afgelopen jaren hebben wij samen met ecologen en met andere partners zorg gedragen voor een goed leefklimaat voor vleermuizen, heikikkers en rugstreeppadden, binnen en net buiten Broekgraaf."