• Jaap de Ruiter schreef en tekende een gids met routes door zijn geliefde polder.
• Jaap de Ruiter schreef en tekende een gids met routes door zijn geliefde polder. Foto: Jan de Jong

Wandelgids met routes door geliefde polder

lexmond • Jaap de Ruiter (63) uit Lexmond, zelf fervent wandelaar, schreef en tekende een gids met routes door zijn geliefde polder.

Jaap schreef zijn gids in opdracht van de regio Alblasserwaard-Vijfheerenlanden, die verantwoordelijk is voor het wandelroutenetwerk in de streek. Al wandelend leert hij zichzelf beter kennen. Hij maakt lange wandelingen met mijn rugzak. "Dat zijn best pittige ondernemingen, soms 30 kilometer per dag. Zo'n tocht is een fysieke inspanning. Door de vermoeidheid kom je jezelf tegen. Maar het is niet alleen negatief; je ontwikkelt ook gedachten en ideeën. Daarnaast is het voor mij een ontmoeting met de Schepper, want de schepping is groots en ontzagwekkend." Hij noemt nog een reden om te gaan lopen: "Al wandelend komen gesprekken veel beter op gang."

Met zijn vrouw Wennie maakt Jaap tochten tot 12 kilometer, met twee vrienden zoekt hij grotere uitdagingen op. "We beginnen altijd op de plek waar we de laatste keer geëindigd zijn. Slapen doen we in onze tent, bij een boer of op een paalkampeerplaats in een natuurgebied. Eerst hebben we Nederland van noord naar zuid doorkruist, toen van oost naar west en daarna zijn we begonnen in Sluis, in Zeeuws-Vlaanderen, en vandaar Nederland rond gelopen. Tot we in 2015 weer in Sluis aankwamen. Sinds die tijd wandelen we in België, van Sittard door het heuvelachtige Vlaamse land richting Sluis."

Jaaps gids 'Twaalf wandelingen in de Alblasserwaard' is niet zijn eerste. Ook 25 jaar geleden maakte hij een wandelgidsje. Nu hij met vervroegd pensioen is, heeft hij weer tijd. De fraaie pentekeningen maakte hij zelf, van het landschap met kerken, molens en boerderijen, van planten en dieren. "Ik noem het: 'volledig Jaaps'. Of er nou één exemplaar verkocht wordt of duizend, het gaat om het creatieve proces." Jaaps favoriete wandelingen uit de gids zijn die bij Lexmond, door polder Achthoven en die rond Kinderdijk. "Buiten het toeristenseizoen."

Jaap hoopt voor Zuid-Holland meer van dit soort gidsjes te kunnen schrijven. Er zit nog een ander plan in mijn hoofd. Ik heb de wens om de molen-trail te ontwikkelen; een meerdaagse wandeling door de Alblasserwaard, in samenwerking met b&b's, musea en restaurants. Ik ben hierover in overleg met onder andere Den Hâneker. Onze streek heeft alles in zich om daar iets moois van te kunnen maken: de molens, het weidelandschap, de hoge luchten. Ik geniet daar zelf zo van, daar wil ik anderen in laten delen."

De lengtes van de routes variëren van 4 tot 22 kilometer. Het boekje is verkrijgbaar via: info@wandelenindepolder.nl. Meer informatie over het wandelroutenetwerk is te vinden op: www.wandelenindepolder.nl. De gids kost 3,95 euro.


Anne Marie Hoekstra