• Begin maart werd de expositie 'Oud Leerdam' in De Kunstplaats geopend.
• Begin maart werd de expositie 'Oud Leerdam' in De Kunstplaats geopend. Foto: Nico Van Ganzewinkel

'Oud Leerdam' nu online te bekijken

leerdam • De tentoonstelling 'Oud Leerdam' in De Kunstplaats Vijfheerenlanden was er één met veel voorbereidingstijd en medewerking van (oud-)Leerdammers die een schilderij of tekening in bruikleen hebben gegeven.

"Ontzettend mooi was het dat de samenwerking die De Kunstplaats voor ogen had, ook echt tot stand kwam", zegt Tom van Campenhout van De Kunstplaats Vijfheerenlanden. Veel inwoners waren bereid om een schilderij te brengen, en hebben daardoor nu een leeg plekje in hun woonkamer. Doel was om een beeld te geven van Leerdam in de periode tot de jaren 60 van de vorige eeuw en alle inwoners een beeld te geven en bewust te maken van hun eigen (kunst)geschiedenis.

De opening werd drukbezocht en in de week erna kwamen er elke openingsdag een aantal mensen kijken. "In die ene week dat we open waren, hoorden we veel positieve reacties. Het was de intentie om alle Leerdammers, jong en oud, trots te laten zijn op de kunstwerken van hun stad. Er waren plannen om schoolklassen de expositie te laten zien. Er was een afspraak gepland met nabestaanden van een kunstenaar. Des te pijnlijker dat de expositie voortijdig dicht moest, maar we voelden tegelijkertijd de noodzaak."

Meteen toen duidelijk werd dat de expositie moest sluiten, heeft de Kunstplaats foto's en informatie online gezet op www.stichtingdekunstplaatsvijfheerenlanden.nl. Zo staat de lesbrief nu online. Leerkrachten van groep 7, 8 en docenten van het VMBO kunnen hiervan gebruik maken voor het samenstellen van online kunst- en cultuurlessen. In de lesbrief worden jongeren gemotiveerd om kunst te bekijken, maar ook te vergelijken met het huidige stadsbeeld. Ook is er een online kunstgalerij gemaakt waardoor bezoekers als het ware de muren van de Kunstplaats kunnen bekijken. Daarnaast is de stadsplattegrond die gemaakt is aan de hand van gemaakte stadsgezichten in het centrum van Leerdam, te downloaden. Dagelijks komt er ook een blog online waarin een kunstwerk wordt uitgelicht.

"Er zijn plannen om de expositie te verlengen, en natuurlijk hopen we dat er een moment zal zijn dat de Kunstplaats weer opengaat voor publiek."