'We zitten hier prima'

leerdam • Hoewel de woningmarkt voor nu nog weinig grote gevolgen lijkt te ondervinden als gevolg van de coronscrisis, is het voor woningverkopers toch een spannende tijd.

Bart-Jan Mutters ziet bij woningverkopers een tweedeling in de markt. "Er is inderdaad een groep die nu even pas op de plaats maakt. Dat zijn mensen die wel willen verkopen, maar de mogelijkheid hebben om even te wachten om te zien hoe dit zich uitkristalliseert. De tweede groep denkt juist andersom, die kiezen ervoor om nu de markt op te zoeken, met de insteek om snel zaken te kunnen doen of zekerheid te hebben. Misschien om een daadwerkelijke scherpe prijsdaling te voorkomen. We zien tot op heden nog geen mensen die hun al reeds te koop staande woning van de markt afhalen. Voor beide partijen is wat te zeggen. Als je namelijk geen andere keus hebt, omdat je bijvoorbeeld al gekocht hebt of als je uit je huis gegroeid bent, vanwege gezinsuitbreiding, dan moet je wel."

Ben en Hanny Middelkoop besloten net voor de uitbraak van de coronacrisis dat ze hun woning in Leerdam wilden verkopen. "Sinds vorig jaar waren we aan het denken over wel of niet verhuizen. We wonen hier heerlijk, maar willen wat kleiner gaan wonen in verband met de rugklachten van mijn man", zo vertelt Hanny. "Uiteindelijk hebben we onlangs de knoop doorgehakt en ons huis staat nu 'bijna in de verkoop'." Het bord 'bijna in de verkoop' vond begin maart een plaatsje in de tuin van het echtpaar Middelkoop, maar werd niet lang daarna toch weer verwijderd. "De voorbereidingen voor de verkoop gingen door, maar we kregen wel het advies te wachten met plaatsen op Funda tot nader order. Hier konden wij ons helemaal in vinden." Inmiddels is de woning van Ben en Hanny overigens wel te vinden op Funda (www.funda.nl/koop/leerdam/huis-41730226-tiendweg-131/).

Ben en Hanny maken zich niet zo druk over de verkoop van hun woning in deze coronatijd. "We zitten hier prima en hebben nog geen ander huis gekocht. Ik denk dat het virus wel effect heeft op de huizenverkoop. Wellicht dat de hypotheekrente gaat stijgen en de huizen in waarde gaan dalen."

Bart-Jan probeert op de achtergrond zoveel mogelijk het relevante nieuws te volgen en de mensen daarover te informeren. "Dit doen we via blogs en artikelen, we hebben bijvoorbeeld een speciale Coronasectie aan onze FAQ toegevoegd. Maar uiteraard staan we mensen ook telefonisch te woord als ze vragen hebben of extra informatie willen."


q www.muttersmakelaardij.nl