• De effecten van de coronacrisis op de woningmarkt zijn op dit moment nog beperkt.
• De effecten van de coronacrisis op de woningmarkt zijn op dit moment nog beperkt. Foto: Mutters Makelaardij

De invloed van het coronavirus op de woningmarkt

'Crisis met een houdbaarheidsdatum'

leerdam • "Op dit moment is het lastig inschatten wat het daadwerkelijke effect op de woningmarkt gaat zijn. Er zijn teveel onzekerheden die van invloed zijn en iedere situatie is uniek." Bart-Jan snapt dat veel mensen een parallel trekken met de 'bankencrisis' in 2008. "Toch is er een verschil. De 'bankencrisis' werd veroorzaakt door systeemfouten en structurele problemen in de financiële markten. Er was weinig zicht op een snelle oplossing en heeft het ook jaren geduurd voordat alle problemen waren opgelost. Een epidemie zoals deze zal nooit eeuwig aanhouden. Op dit moment is niet te voorspellen hoe lang deze situatie aanhoudt, maar experts noemen termijnen tussen 6 en 18 maanden. Dit is lang, maar er is een horizon. Het is een crisis met een houdbaarheidsdatum."

Bart-Jan vertelt dat in de eerste nieuwsberichten uit China (bron: Zillow) het beeld lijkt te ontstaan dat de huizenprijzen stabiel blijven. "Dat is ook wat men geconcludeerd heeft in 2003 tijdens de SARS uitbraak van destijds. Logischerwijs is er in beide periodes een afname van het aantal huizen te zien, mensen zijn voorzichtig en wachten ontwikkelingen af. Geen garanties, maar historisch gezien dalen huizenprijzen tijdens een epidemie nauwelijks."

De verwachting van de Leerdamse makelaar is dat de vraag naar woningen, ondanks de coronacrisis, zal blijven stijgen. "Er blijft een tekort op de woningmarkt en dat loopt alleen maar verder op. Veel bouwplaatsen liggen stil, de Nederlandse bevolking groeit. Twee indicatoren die er voor zullen zorgen dat de vraag op de woningmarkt het aanbod in de komende jaren zal blijven overstijgen. Voor de grote steden leidt dit tot problemen, maar in een groot deel van onze regio lijkt er nog regelmatig doorstroom in de markt te zitten."

Daarnaast geldt dat er altijd mensen zullen zijn die moeten of willen verhuizen. Ook in deze periode. Dat kan te maken hebben met persoonlijke keuzes, wensen, gezinsuitbreiding, verandering van baan. Deze mensen zullen huizen kopen en verkopen.

"De actiefste groep in de woningmarkt zijn de mensen die wel moeten kopen. Deze groep mensen zit letterlijk klem tussen wal en schip. Het zijn woningzoekers met een harde deadline, want er is een datum voor de overdracht van hun huidige woning. We zien dat deze groep zich nog actief over de markt beweegt en op korte termijn gedwongen is een nieuwe woning te huren of te kopen."

Makelaars komen niet onder de maatregelen van de overheid uit, dus ook zij moeten anders werken dan ze gewend waren. "Het intensieve persoonlijke contact en het goede gesprek is wat meer naar de achtergrond geschoven. Het bezoek aan mensen voor een taxatie of waardebepaling is korter en bondiger. Daarbij schudden we geen handen, dragen we beschermende handschoenen en houden we afstand. Mensen begrijpen dit overigens goed en waarderen het ook. Het levert wel een bijzondere dynamiek op, want normaal gesproken zitten we al gauw een half uur aan de keukentafel om het verhaal van mensen aan te horen. We bieden mogelijkheden voor digitaal overleg, maar in een dergelijk gesprek is de dynamiek toch anders."

Uitdaging

Het bezichtigen van woningen is ook een uitdaging op het moment, maar bij Mutters Makelaardij was er al de mogelijkheid om woningen online te bezichtigen. "Wij hebben het geluk dat we als een van de weinige makelaars in de regio al onze woningen digitaal inscannen via een Matterport-opname. Zodoende hebben potentiële kopers via onze website de mogelijkheid om volledig digitaal (in VR) door de woningen heen te lopen. Zo krijgen ze op voorhand al een goed beeld. We begrijpen dat mensen een woning uiteindelijk toch in het echt willen zien. Maar ook voor deze afspraken geldt dat we alles zo kort en bondig mogelijk houden. Daarnaast dragen wij handschoenen, zodat kijkers niets hoeven aan te raken, en houden we ons aan de verdere richtlijnen van het RIVM. Voor woningen die kleiner zijn geldt dat wij bijvoorbeeld op de overloop blijven staan zodat mensen in kamers kunnen kijken."

Daarnaast stuurt Mutters Makelaardij aan potentiële kijkers ook altijd een digitaal intakeformulier om te inventariseren of mensen daadwerkelijk serieus zijn. "Zo kunnen we de 'nieuwsgierige mensen' eruit filteren en dus alleen de hoognodige bezichtigingen uitvoeren. Via dit intakeformulier vragen we ook of mensen verschijnselen van het Coronavirus hebben of dat ze met mensen in contact zijn geweest die het virus hebben. Alles om zo grondig mogelijk te werk te gaan en te voorkomen dat wij, verkopers en kijkers ziek worden."

Bart-Jan benadrukt dat de effecten van de coronacrisis op de woningmarkt op dit moment beperkt zijn. "De markt draait voorlopig gewoon door, en de behoefte om te wonen blijft altijd. Wij blijven voorlopig voorzichtig optimistisch ondanks dat we weten dat er een lastige periode aan zit te komen. In alle gevallen geldt dat iedere situatie uniek is. Het is belangrijk dat mensen die plannen hebben op de woningmarkt goede en complete informatie inwinnen bij hun adviseurs. Zowel bij makelaars als op financieel gebied."