Maak baan voor de vlinders in Leerdam

leerdam • Het centrum van Leerdam is voor bestuivers echt een woestijn. Daar moet verandering inkomen, vinden vier centrumbewoners. Zij hebben samen met De Joost een project voorbereid dat een bijdrage had moeten leveren aan meer biodiversiteit in het centrum. Door de coronacrisis valt een deel van hun project in duigen.

Wim van der Leij: "Tja, het had zo mooi kunnen zijn. We hadden een fantastisch project voorbereid met Siri Muilenburg, docent biologie van De Joost in Leerdam. Samen met haar waren mooie lessen voorbereid en als klap op de vuurpijl zouden de leerlingen vlindertuintjes inrichten en verkopen tijdens een presentatie-avond van het project op De Joost. Maar ja, toen gingen de scholen dicht!" Guus Smid vervolgt: "Alle vlindertuintjes waren klaar, het juiste seizoen staat NU voor de deur. Een jaar wachten was geen optie. Daarom willen wij de vlindertuintjes met hulp van wijkraad Centrum verkopen." Harry Singeling: "De wijkraad Centrum heeft een werkgroep Groen. Deze actie sluit nauw aan bij onze acties voor een groener centrum." "Het centrum van Leerdam is versteend. Voor bestuivers is het een barre woestijn", legt Guus Smid uit. "We willen proberen om een bres te slaan in deze barrière. Een passage waardoor bestuivers zich vrijelijk kunnen bewegen."
Dankzij subsidie van VHL 4 Global zullen de tuintjes slechts10 euro kosten. Kopers krijgen de tuin, worteldoek en later ook plantjes. Men hoeft zelf alleen maar een zak potaarde aan te schaffen. Belangstellenden kunnen een tuintje reserveren door een mail te sturen naar vlindertuinleerdam@hotmail.com. "Van de opbrengst wordt bloemenzaad gekocht. Dat zaaien we in overleg met de gemeente in perken en langs wegen in het centrum", laat Ben Boon weten.