• De Gebroeders Baars in Vianen.
• De Gebroeders Baars in Vianen.

Verhalen van Vianen: De Buitenstad

vianen • Wie zich verdiept in de geschiedenis van Vianen komt vroeg of laat de namen Heilwich van Vianen en Willem van Duivenvoorde tegen.

Zij verlenen de stad in 1335 en 1336 de stadsrechten, waaronder het recht om stadsmuren te bouwen. Maar ook de Buitenstad, de straat tussen de stadsmuren en de Lek kent een lange geschiedenis. Meneer Baars vertelt: "Deze weg is aangelegd door Napoleon en was lang de hoofdweg van Utrecht naar Den Bosch. Vroeger waren hier allerlei kleine winkels zoals een bakker, groenteboer, sigarenboer, kolenboer en dergelijke want waar mensen waren, was handel. Tot de bouw van de Viaanse brug in 1938 moest iedereen via de Buitenstad en de scheepjesbrug richting Vreeswijk. De Buitenstad was eigenlijk een soort buurtschap in Vianen. Iedereen die daar woont of gewoond heeft, vergeet deze tijd nooit meer. Het was geen rijkdom, maar bittere armoede, maar iedereen was even rijk en de gezelligheid en saamhorigheid was enorm. Als groenteboer Baars 's avonds met een vrachtwagen vol jute zakken aardappelen kwam, dan was het lossen van de 35 kilo zware zakken geen probleem. De hele buurt hielp mee. Het was een soort sport om de zakken zo hoog mogelijk in de aardappelhal te stapelen. En met een bak koffie en een pilsje werd het een gezellige avond. In de winkel kwamen de mensen met een pan om de groente in te doen. Je at wat er in het seizoen was en een plastic probleem was er niet. Iedereen regelde zelf verpakking en vervoer."

De Gebroeders Baars waren actief in diverse bedrijfstakken zoals veeteelt, fruitteelt, groenteteelt en de groentehal. "Wie boodschappen deed in de groentehal kon ook opeens gevraagd worden ergens anders mee te helpen. Zo heeft een ambtenaar van de burgerlijke stand een keer bij moeten springen bij een kalverende koe. De mensen hadden vroeger geen tv, radio of telefoon, maar zochten vertier op straat, zittend op de ijzeren balie, gezellig pratend over van alles en nog wat."

Wilt u meer weten over de geschiedenis van Vianen kijk dan op de erfgoedkaart op www. vrijstadvianen.nl. Hebt u zelf een bijzonder verhaal? Mail dan naar vrijstad@vianen.nl.