• Welzijn Vianen wil graag wat betekenen voor inwoners van Vianen.
• Welzijn Vianen wil graag wat betekenen voor inwoners van Vianen.

Welzijn Vianen: het ultieme vangnet voor praktische hulp

'We laten onze burgers niet los'

vianen • "Er is superveel gebeurd, bij iedereen", zo zegt ook Nieske Blaauw directeur van Welzijn Vianen. "We gaan er ook bij Welzijn Vianen van uit dat de huidige situatie nog even duurt. En dat de vraag voor ondersteuning gaat groeien." Zeker omdat het inmiddels duidelijk is dat maatregelen om de verspreiding van het corona virus af te remmen langere tijd gaan aanhouden, wil Welzijn Vianen heel graag wat betekenen voor de inwoners van Vianen. "Mensen redden het nu allemaal nog wel, maar omdat dit niet met een paar weken over is, moet er wat gebeuren. De kinderen die nu bijvoorbeeld nog vanaf de andere kant van het land naar hun ouders reizen om hen bij te staan, kunnen dat wellicht niet allemaal wekenlang volhouden. Dan is het fijn als er anderen zijn waar mensen op terug kunnen vallen."

Omdat veel dingen bij Welzijn Vianen vanwege alle maatregelen nu niet door kunnen gaan, denk aan activiteiten en huisbezoeken bijvoorbeeld, heeft de organisatie besloten om de hulp op een andere manier in te steken. De medewerkers kunnen, zo zegt Nieske, prima fungeren als matchmaker. "De afgelopen dagen hebben we bekeken hoe we dit het beste kunnen doen, of het haalbaar is en hoe dan." Nu wil de organisatie graag aan een breder publiek bekend maken dat Welzijn Vianen dé persoonlijke matchmaker is om (corona) hulpvragen en aanbod bij elkaar te brengen.

"Daarmee bedoel ik: wij kennen, en hebben de telefoonnummers, van mensen die op welke manier dan ook een beroep doen op ons. Denk aan: klanten van de wijkwinkel, bezoekers van ouderenactiviteiten, mantelzorgers. Daarnaast hebben we ook een team van collega's en vrijwilligers die onze telefoon bemannen om de hulpvragen aan te nemen of een luisterend oor te zijn. Zo maken we maatwerkmatches." En volgens Nieske is dat, zeker voor mensen die niet zo makkelijk toegang hebben tot bijvoorbeeld internet, nodig. "Er zijn veel hulpinitiatieven en dat is geweldig. In deze digitale wereld kunnen die makkelijk en snel een groot publiek bereiken. Maar.....wij als Welzijn Vianen hebben de 'brievenbustouwtjes' in handen van kwetsbare mensen die meer noden hebben dan de gemiddelde Vianees én die tegelijk minder dan gemiddeld digitaal vaardig zijn." Nieske drukt de mensen wel op het hart eerst in het eigen netwerk te zoeken naar oplossingen: wellicht dat de buurvrouw, een kennis uit de buurt of een kleinkind een boodschapje kan doen. Maar mocht dat niet zo zijn dan wil Welzijn Vianen het ultieme vangnet zijn. "We laten onze burgers niet los. Vianen heeft als vanouds een sterk netwerk, laten we de problemen lokaal oplossen. Het mag niet zo zijn dat mensen helemaal radeloos zijn omdat ze bijvoorbeeld geen melk kunnen kopen. Dan hoop ik echt dat ze bij Welzijn Vianen aan de bel trekken."

Inmiddels zijn er al diverse hulpvragen naar Welzijn Vianen gekomen, en opgelost. Nieske somt een aantal voorbeelden op. "Van groot tot klein, en allemaal even urgent! Vrijwilligers van het textielatelier van de Kringloop Vianen maken bijvoorbeeld mondkapjes die de chauffeurs van Welzijn Vianen gebruiken wanneer deze met onze bus voor de Voedselbank pakketten distribueren. Zo zijn drie initiatieven verbonden. Daarnaast hebben we de uitdaging aangenomen om specifieke neusdruppels te vinden voor een beller: het plaatje van de neusdruppels gaat rond in diverse appgroepen van Welzijn Vianen en de missie is geslaagd. Ook hebben we een belmaatje gevonden voor een 92-jarige meneer. De eenzaamheid onder veel van onze Corona hulpvragers is groot, daarom hebben we veel belmatches. Helpen eenzaamheid te bestrijden is zéker ook nu een groot goed!"

Wie binnen het eigen netwerk geen ondersteuning kan vinden, maar wel wat hulp kan gebruiken, kan contact opnemen met Welzijn Vianen, 0347-374097. Welzijn Vianen is, tot nader order, bereikbaar op maandag tot en met donderdag tussen 9:00 en 12:00 uur en tussen 14:00 en 17:00 uur, op vrijdag tussen 9:00 en 12:00 uur.