Bram Schoonhoven: 'geweten van de raad'

vijfheerenlanden • Bram Schoonhoven (CDA) was tien jaar lang de spiegel en het geweten van de gemeenteraad van Vianen en fusiegemeente Vijfheerenlanden. Dat zei burgemeester Sjors Frölich vorige week maandagavond tijdens de bijzondere raadsvergadering, waar overigens slechts drie raadsleden aanwezig waren.

Schoonhoven besloot vorige maand vanwege persoonlijke omstandigheden zijn raadslidmaatschap te beëindigen.

Frölich noemde Schoonhoven 'onvermoeibaar, zeer gepassioneerd en bevlogen, met een sterk eigen mening'. "En als commissievoorzitter een kundig en gedreven leider. Maar wel een tikkeltje eigenwijs."

CDA-raadslid Marieke van der Spek vond het op zich al heel bewonderenswaardig dat Bram Schoonhoven zich maar liefst tien jaar lang had ingezet voor inwoners en de democratie. In de fractie viel hij op door zijn grote inhoudelijke kennis. "Hij hield ons scherp. Hij was kritisch, soms een beetje eigenwijs, maar hij bleef altijd opbouwend en ging altijd voor het beste resultaat."

Bram Schoonhoven ontpopte zich anderhalve jaar geleden tot een echt campagnedier, wat uiteindelijk resulteerde in de grote verkiezingswinst voor de christen-democraten. "Je hebt daarmee de lat voor ons zeer hoog gelegd", aldus Van der Spek.

Henk van Nieuwenhuijzen uit Lexmond werd maandagavond geïnstalleerd als nieuw raadslid voor het CDA. Overigens heeft ook CDA-burgerraadslid Henk Kroon afscheid genomen. Vanwege de liefde, verklapte burgemeester Sjors Fröhlich.