'Genderneutaal communiceren heeft schijn van symboolpolitiek'

Weinig applaus voor 'beste mensen'

vijfheerenlanden • TipVijfheerenlanden is een initiatief van Het Kontakt in samenwerking met Toponderzoek. De enquête over genderneutraliteit telde 415 respondenten.

Gemeente Vijfheerenlanden spreekt de inwoners niet langer aan met 'geachte heer/mevrouw', maar met 'beste mensen'. Een (zeer) slecht idee, vindt 54% van de respondenten. 21% vindt het een (zeer) goed idee, 24% reageert neutraal. 'Beste inwoners' wordt het vaakst genoemd als eventueel alternatief.

Een greep uit de reacties:

• Niet te groot punt van maken, elk mens is gelijk.

• Door de brede media-aandacht worden dit soort kwestie hot issues. Vroeger zou het positief zijn, nu krijgt het een lading mee. Uiteraard liggen er terecht gevoeligheden, maar de vele varianten maken het ook wel moeilijk om er op een correcte manier mee om te gaan.

• Gebruik liever het woord inwoners in plaats van mensen. Beste mensen vind ik heel onpersoonlijk overkomen.

• Allemaal erg overtrokken. Politieke correctheid uit angst om ook maar iemand op de tenen te gaan staan.

• Het is erg kunstmatig om zo gendergelijkheid na te streven. Zolang dat niet in beleid naar buiten komt, heeft dit soort zaken de schijn van symboolpolitiek.

• Ik ben een vrouw en ik wil ook graag aangesproken worden als vrouw. Of je bent een man, of je bent een vrouw, maar niet allebei!

• De gemeentenaam zou dan Vijfmensenlanden moeten worden, dat is toch ook belachelijk.

• Ik ben sinds 10 jaar met volle overtuiging uit de kast en irriteer mij mateloos aan het gedoe om genderneutraliteit. Het telkens onder de aandacht brengen, al helemaal middels zulke futiele aanpassingen, heeft juist het tegenovergestelde effect. Je mag zijn wie (of wat) je bent, maar doe er vooral lekker normaal over.

• Waarom moet er in de maatschappij en nu ook in Vijfheerenlanden rekening gehouden worden met een kleine groep mensen die zich gender noemt? We zien in onze gemeente dat er steeds minder rekening gehouden wordt met de grote meerderheid van christelijke inwoners. Begon met winkels op zondag open. Als we vanuit de christelijke hoek iets gedaan willen hebben, is het lastig en kost het veel energie om dat voor elkaar te krijgen. En dat genderneutraal doen we gewoon even. Wil ja als politiek serieus genomen worden, luister dan ook naar de kleine kernen.

Genderneutrale toiletten in Vijfheerenlanden

60% (zeer) mee oneens, 16% (zeer) mee eens, 22% neutraal.

Zou u het genderneutrale toilet gebruiken?

36% alleen bij noodzaak, 32% nee, 28% ja en 4% weet niet.

q www.tipvijfheerenlanden.nl