'Geen eindexamen voelt heel dubbel'

vianen • Bor Hendriksen uit Vianen is toch wel een tikkeltje teleurgesteld dat hij in mei geen eindexamen vwo kan doen. "Het voelt heel dubbel", zegt de leerling van het Cals College in Nieuwegein.

"Het voelt alsof je een voetbalwedstrijd hebt gewonnen, omdat de tegenstander niet is komen opdagen." Toch vindt Bor dat er sprake is van een volwaardige afsluiting van zijn schoolcarrière. "Ik vind het flauw hoe het gelopen is, maar dat diploma is er niet minder echt om."

De diplomaresultaten worden nu gebaseerd op de drie schoolonderzoekperioden, die werden gehouden in oktober, december en recentelijk nog in maart. "Voor veel leerlingen zal het een teleurstelling zijn dat het examenjaar op deze manier 'wegloopt'", zo reageerde de school vorige week in een brief aan de leerlingen. "Het is niet anders. Als schoolleiding zullen we proberen onze examenleerlingen en docenten zo goed mogelijk te helpen om het examenjaar goed af te kunnen ronden."

Het Cals College heeft nog geen definitieve eindtermen vastgesteld. Toch heeft Bor er wel vertrouwen in dat hij geslaagd is, ondanks het feit dat hij een pittig vakkenpakket had met natuurkunde, scheikunde, biologie, aardrijkskunde, filosofie en technasium. Hij weet nog niet helemaal zeker wat hij straks wil gaan studeren. "Ik voel wel wat voor de studie biotechnologie of bos- en natuurbeheer aan de Wageningen Universiteit. Maar ik heb me ook al ingeschreven voor Liberal Arts and Science bij de Universiteit van Utrecht."

Bente

Bente Laponder (15 jaar) uit Leerdam zit in de vierde klas van het vmbo op de Lingeborgh Geldermalsen. Ook zij moet er nog even aan wennen dat ze straks geen eindexamen hoeft te doen. "Het is raar, want ik krijg straks een diploma terwijl ik het gevoel heb dat ik er niks voor heb gedaan. Maar ik vind het ook heel jammer dat ik het afsluitende schoolgala moet missen. Het is heel bijzonder. Ik had nooit verwacht dat ik dit nog zou meemaken."

Bente is er vrijwel zeker van dat ze dit jaar zal slagen. In plaats van eindexamens zullen de komende weken nog een aantal schoolexamens worden gehouden. Daarvoor moet ze nog wel even terug naar Geldermalsen. Na de zomer gaat ze naar het Grafisch Lyceum in Utrecht. Daar verheugt ze zich op. "Ik ben er al volop mee bezig, onder andere met het maken van posters." Bente probeert ondanks de ' 'vrije tijd' toch nog een vast dagritme aan te houden. "Verveling valt nu nog wel mee, maar het duurt nog wel lang voordat ik weer naar school kan."