• Koningsdag 2019 in Vianen.
• Koningsdag 2019 in Vianen. Foto: Nico Van Ganzewinkel

Activiteiten rond Koningsdag en 4/5 mei geannuleerd

Grote domper voor Oranjeverenigingen

regio • De overheid heeft alle samenkomsten tot 1 juni 2020 verboden. Dat betekent definitief dat er op Koningsdag geen publieksevenementen gehouden mogen worden. Ook in onze regio zijn alle activiteiten geannuleerd.

"Met pijn in het hart hebben wij besloten om de festiviteiten op en rond komende Koningsdag in ons dorp niet door te laten gaan", schrijft Oranjevereniging Beesd op haar website.

Alle activiteiten die gepland stonden van vrijdag 24 april tot en met zondag 3 mei zullen geen doorgang vinden.

Beesd en haar oranjefestiviteiten zijn volgens het bestuur al jaren onlosmakelijk met elkaar verbonden. "Ook in 2020 willen wij voor het dorp haar activiteiten behouden", aldus het bestuur. "Wij hebben daarom besloten de activiteiten, zoals deze gepland stonden, te verplaatsen naar medio oktober 2020. Uitgaande van het feit dat de huidige maatregelen dan haar werking hebben gehad en het coronavirus beheersbaar is geworden en wellicht is overwonnen."

Financiële situatie

Oranjevereniging Beesd had overigens twee weken geleden al besloten om de evenementen rond Koningsdag te verplaatsen. De exacte data zullen binnenkort bekend worden gemaakt.

Voorzitter Patrick Koenhein: "Het niet doorgaan van onze festiviteiten in april heeft zeker een weerslag op onze financiële situatie. Immers is er geen Koningsdag in oktober. Op deze dag is het logischerwijs het drukst in onze feesttent. Deze verplaatsing zal ons een financiële domper bezorgen. Wel is het het zo dat het verplaatsen van onze evenementen over het algemeen geen extra kosten met zich mee brengt en het totaal annuleren van alles wel. Hierdoor hebben de keuze gemaakt om in oktober onze tent neer te zetten. We zullen echter een stuk minder opbrengsten hebben. Daarom hopen we zoveel mogelijk geïnteresseerden te verwelkomen en er dan alsnog een groot feest van te maken."

Dodenherdenking

De vereniging is overigens nog wel aan het kijken of ze op 4 mei tijdens de dodenherdenking nog iets kunnen doen met betrekking tot de jaarlijkse bijeenkomst op de begraafplaats aan de Veerweg in Beesd. Koenhein: "Wellicht dat we online iets doen, maar hier zijn we nog aan het overleggen met een aantal partijen."

Het bestuur van de Oranje stichting 3045 in Leerdam had nieuwe, leuke plannen voor Koningsdag in petto. Naast de traditionele markt, aubade en optredens van meSted en de Bazuin was de stichting druk bezig met de voorbereidingen van activiteiten voor kinderen: luchtkussen, suikerspin, waterballen, kinderdisco, optredens en knutselactiviteiten. Ook zou er in samenwerking met de Leerdamse Ondernemers Vereniging weer een ballenbak-verloting worden gehouden. De activiteiten worden nu waarschijnlijk verschoven naar 2021.

Optocht

Oranjevereniging Haaften heeft de geplande optocht en de muzikale programmering eveneens verplaatst naar volgend jaar. Ook Herwijnen doet dat. "Natuurlijk is dit een erg lastig besluit en beseffen we we dat er al veel werk door de diverse straten en bouwers van de karren voor de optocht is verricht. Echter staat de gezondheid van ons allemaal voorop en is het niet mogelijk om dergelijke evenementen veilig te kunnen organiseren." Oranjecomité Asperen heeft zijn website nog niet geactualiseerd. "2020 belooft een sportief jaar te worden met een EK en de Olympische Spelen", zo staat nog steeds prominent op de homepage.

Ook de Oranjerecepties die op Koningsdag worden georganiseerd voor gedecoreerden en de optocht van 70 militaire voertuigen die op 5 mei door de gemeente Vijfheerenlanden zou rijden zijn afgelast.

Dick Aanen