Jan Huibers: '2020 is een verloren jaar'

heukelum • De toeristische sector wordt tijdens de coronacrisis misschien nog wel het hardst getroffen. De inkomsten vallen nagenoeg helemaal weg.

Dat merkt ook Jan Huibers van Yachtcharter Huibers in Heukelum. Het bedrijf verhuurt de meest complete motorboten voor een onbezorgde vakantie op het water. "Het seizoen begint meestal eind maart, begin april. We hadden voor de komende maanden heel veel boekingen, maar we krijgen nu de ene annulering na de ander. Als dit tot juni zo doorgaat, dan kunnen we het seizoen nu eigenlijk als verloren beschouwen. We lopen waarschijnlijk zo'n 400.000 euro aan omzet mis."

Rondvaarten

Niet alleen bij het verhuurbedrijf, maar ook bij rederij Leerdam zit men met de handen in het haar. Alle rondvaarten en partijen zijn geannuleerd. Huibers: "De hele toeristische sector wordt zwaar getroffen. Vergeet niet dat het gaat om een sector die jaarlijks zorgt voor een omzet van 90 miljard euro."

Er kan overigens nog steeds gevaren worden, benadrukt Huibers. "Het probleem is alleen dat onze gasten niet meer kunnen aanmeren bij veel jachthavens. Die zijn namelijk gesloten."

Huibers keek maandagavond vol spanning naar de persconferentie van het kabinet. Hij heeft gemengde gevoelens over de aangescherpte maatregelen. "Enerzijds begrijp ik het wel. De maatregelen zijn nu behoorlijk streng, maar ik had liever een een volledige lockdown gehad. Dan was het voor iedereen duidelijk waar men aan toe was. En met een lockdown had het ook allemaal wat korter geduurd."

Hygiëne

Huibers heeft stevige hygiënemaatregelen genomen. Naast de gewone schoonmaak worden alle schepen daarna nogmaals nagelopen en worden alle deurgrepen, lichtschakelaars en gladde oppervlaktes gedesinfecteerd.

Ook de pin-apparaten, iPads, boordmappen, kantoor en ontvangstruimte zullen regelmatig schoongemaakt en gedesinfecteerd worden. Gasten wordt verzocht hun eigen deken of kussen mee te nemen.